Rafaelova družba
Domov > Razstave > Cvetoči klas pelina
Četrtek, 01 Junij 2023

Objavljeno: 16.12.2015

SDS v Ljubljani

16. 12. 2015 - 4. 1. 2016V sredo, 16. 12. 2015, je potekalo odprtje razstave arhivskih fotografij slovenskih beguncev v prostorih SDS na Trstenjakovi ulici 8 v Ljubljani.

 

Zbrane je nagovorila Alma Meglič, predsednica Krščanskega foruma SDS. Zakonca Starman, preživela slovenska begunca na Koroškem, je pozdravila in predstavila z naslednjimi besedami: "Zakonca Majda in Lojze Starman sta morala s svojimi družinami še kot otroka bežati pred povojnim nasiljem v sosednjo Avstrijo, kjer sta se naselila v večinoma slovenskih taboriščih v Vetrinju, nato v Peggetzu in končno v Špitalu. Tam sta se nato tudi poročila, si ustvarila družino in ostala do danes. Ko je Rafaelova družba leta 2006 prvič razstavila fotografsko zbirko, sta na slikah prepoznala barake, kjer sta preživela del svoje mladosti, znance, pa tudi sebe. Nato sta več let pomagala pregledovati zbrano gradivo, da se je ohranilo, kaj in koga posamezne fotografije prikazujejo. Tematiko sedaj predstavljata tudi neslovencem v Avstriji, pri nas pa smo ju lahko videli v oddaji Pričevalci. "

 

Pričevanju je svojo strokovno noto dodala tudi mag. Helena Jaklitsch, sociologinja in zgodovinarka. Alma Meglič je ob njeni prisotnosti dejala: "Povojno begunstvo je tema, s katero se Helena ukvarja strokovno, pa tudi povsem ljubiteljsko, kar boste lahko razbrali iz njenega navdušenja nad ustvarjalno silo slovenskih beguncev, ki so v nemogočih razmerah taborišč prosperirali, si uredili kvalitetno šolstvo, tisk in delovanje različnih društev. Gre za pravi slovenski čudež, o katerem bo v nadaljevanju več povedala. Ker slovenski arhivi o tem molčijo, se je po gradivo odpravila tudi v tujino, med nekdanje taboriščnike in njihove otroke."

 

Predsednica Krščanskega foruma SDS je nagovor zaključila s kritičnim premislekom in spodbudo vsem nam: "Razstavljene slike tako predstavljajo del zamolčane zgodovine slovenskega naroda, na katero pa smo lahko upravičeno ponosni. Večkrat se nam o naravi slovenskega človeka posreduje izrazito slabo podobo, kar je manipulacija, s katero se nas skuša onesposobiti za trezen razmislek in učinkovito delovanje v prid naši skupni domovini. Slovenci smo sposobni sodelovanja, medsebojne pomoči, intelektualne sile in imamo močno identiteto, sicer je begunci ne bi mogli ohraniti povsod po svetu, kamor jih je po koncu vojne zaneslo. Posebej mi kristjani smo poklicani, da načrtno lepo govorimo o svoji domovini in o nas Slovencih, da se blagrujemo in blagoslavljamo in se tako ohranimo."

 

Na tem večernem srečanju je bil ob izredno bogatem pričevanjskem in strokovnem delu prostor tudi za vprašanja in pogovor med gosti in poslušalci, ki ga je povezoval mag. Jurij Pavel Emeršič. Na koncu so se gostje zadržali ob klepeti in pogostitvi ter imeli možnost osebnega medsebojnega srečanja.

 

Srečanje je minilo mirno v medsebojnem spoštovanju, spoštovanju zgodovine in upanju v prihodnost. 

 

Cvetoči klas pelina
Leto 2019
Leto 2018
Leto 2017
Leto 2016
Leto 2015
Leto 2014
Leto 2013
Leto 2012
Leto 2011
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
Leto 2006