Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Četrtek, 20 Junij 2024

Objavljeno: 20.05.2013

Višarski dnevi mladih 2010 (avgust)


Tam, kjer teče bistra Zila

 

Petnajst mladih iz Slovenije, Argentine in Nemčije se je zadnji četrtek v juliju podalo na pot proti Svetim Višarjam, da bi skupaj spoznavali svoje slovenske korenine in jih krepili. Zbrali smo se pri šolskih sestrah v Žabnicah, kjer smo se spoznali in naspali, naslednje jutro pa odrinili proti Ziljski dolini. Na Ziljski Bistrici sta nas v gostišču Stara pošta prijazno sprejela g. Urban Popotnig, profesor na slovenski gimnaziji v Celovcu, in ga. Pepca Druml, lastnica gostišča. Navdušila sta nas z zavzetostjo in voljo, s katerima gojita slovensko kulturo. Ogledali smo si nekaj znamenitosti in uživali v lepotah doline, ki nam bo prav zaradi bojev, ki jih tam bojujejo za ohranjanje slovenstva, gotovo močno ostala v spominu.

 

Po vzponu na Svete Višarje smo najprej pri sveti maši pozdravili Kraljico Evrope in se veselili krščanskega izročila, ki so nam ga posredovali naši predniki. Naslednje jutro smo osvojili Lovce, ki kraljujejo nad romarsko cerkvico. Na vrhu sta zaplapolali slovenski zastavi, zaslišala se je Zdravljica, ljudske in Marijine pesmi. Uživali smo v razgledu in gorskem spokoju.

 

Popoldne je zaznamoval pogovor z Dominikom Frelihom, publicistom in uslužbencem Evropskega parlamenta, o pomenu domoljubja v multikulturni družbi. Po maši smo nadaljevali z debato o tem, ali je zamejstvo in izseljenstvo obsojeno na propad in ali je skrb za rojake po svetu sploh smiselna. Vse višarske dni sta bila z nami izseljenska duhovnika Zvone Podvinski iz Švedske in Janez Pucelj iz Nemčije, ki s svojim življenjem jasno pričujeta, da so Slovenci zunaj meja pomemben del naroda.

 

Nedelja je bila za nas prijetno delovna. Bili smo namreč gostitelji Romanja treh Slovenij na Svete Višarje. Tako smo ves dan sprejemali goste v Ehrlichovem domu in poskrbeli, da so se romarji k višarski Materi dobro počutili. Zbrano smo poslušali koroškega rojaka msgr. Jožeta Kopeiniga, ki je spregovoril o pomenu resnice in dialoga, sodelovali pri sveti maši, ki jo je daroval nadškof dr. Kramberger, in se udeležili kulturnega programa, ki so ga zaznamovali obletnica rojstva izseljenske umetnice Bare Remec in združeni zbori iz Augsburga, Ulma in Stuttgarta.

 

Razšli smo se v veselem vzdušju in z obljubo, da bomo vsak na svojem koncu navdušeni misijonarji slovenstva.

                                                                                                         

                                                                                                                                    Urška Makovec