Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Četrtek, 18 Julij 2024

Objavljeno: 04.08.2014

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2014

Na Svetih Višarjah se je v nedeljo, 3. avgusta, zbralo čez tisoč romarjev iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva. 

Na Svetih Višarjah se je v nedeljo, 3. avgusta, zbralo čez tisoč romarjev iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva. Zbrani so najprej prisluhnili osrednjemu govorniku prof. Tomažu Pavšiču, ki je svoj nagovor naslovil Slovenija, ostani naša!

 

Sveto mašo je daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Z njim je somaševalo devet duhovnikov, med njimi šest izseljenskih, ki delujejo v Evropi. Pri sveti maši je sodeloval cerkveni pevski zbor iz Žabnic.

 

Romanje treh Slovenij se je sklenilo s kulturnim programom. Moški pevski zbor Žabnice žal ni mogel nastopiti, je pa namesto njega zaigral in zapel moški trio iz Žabnic.

 

Na letošnjem romanju je bilo bolj čutiti tudi argentinske Slovence. Mladi iz Argentine, udeleženci višarskih dni, so z branjem beril in prošenj sodelovali že pri sveti maši, z recitacijo pesmi pa tudi pri kulturnem programu. Na romanju je bilo zbranih tudi več uglednih gostov, med drugimi: dr. Andrej Capuder, Lojze Peterle, Mojca Kucler Dolinar, Zorko Pelikan, Silvester Gabršček, Zorko Pelikan, dr. Branko Zorn.

 

Romanje je organizirala Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 


Predavanje prof. Tomaž Pavšič

Nagovor dr. Stanislav Lipovšek