Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Učna ura o slovenskih zamejcih in izseljencih
Četrtek, 18 Julij 2024

Objavljeno: 23.03.2017

Gimnazija Želimlje

 

22. marec 2017 

Tokrat smo obiskali Gimnzijo Želimlje, in sicer v sredo, 22. marca 2017. Učno uro je v 90 minutah v 5 oddelkih hkrati izvedel pravnik Dejan Valentinčič, asistent za ustavno pravo in človekove pravice na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

 

 

Nekaj vtisov dijakov:

  • Tema je bila predstavljena zanimivo, všeč mi je bilo, da smo slišali resnične zgodbe ljudi, ki so pravi predstavniki te tematike. Tudi predavatelja je bilo lepo poslušati, ni nas dolgočasil, razlagal je dinamično. (Jerca)
  • Predavanje se mi je zdelo zelo zanimivo. Všeč mi je bilo, ker mi je pomagalo odpreti nove poglede na to problematiko. Všeč mi je bilo tudi, da so se odprla vprašanja. Menim, da bi moral vsak Slovenec slišati kaj o tem, še posebno mladi. Jaz osebno sem o tem že marsikaj vedela, a sem se ob predavanju zavedla, da mi npr. kulturni prazniki v resnici nekaj pomenijo. Kasneje smo se še med seboj pogovarjali o tem, kar se mi je zdelo dobro. (Klara)
  • Predavanje se mi je zdelo zanimivo všeč mi je bil način, kako je bila snov podana, in to, da je predavatelj v predavanje vključeval dejanske zgodbe ljudi, s katerimi se je srečeval. (Ana)

  • Dobro je bilo, ker je bil pouk malo drugačen. Predavatelj je bil simpatičen in povedal je veliko primerov, kar je dobro, saj nam ni podajal samo teorije. (Marjeta)
  • Bilo mi je všeč. Bilo je koristno. (Filip)

 

 

 

~ ~ ~

 


S projektom Učna ura o slovenskih zamejcih in izseljencih za srednješolce, ki ga je Rafaelova družba zasnovala konec leta 2015 in je bil v letu 2016 izveden na Škofijski gimnaziji Vipava in Gimnaziji Kranj, nadaljujemo tudi v letu 2017, ker želimo vedenje o slovenskih zamejcih in izseljencih razširiti tudi med mlade. Večkrat smo se namreč že srečali z dejstvom, da mladi slabo poznajo slovensko izseljenstvo in zamejstvo in da mnogi ne ločijo med avtohtono slovensko poselitvijo v sosednjih državah in rojaki, ki so se izselili iz matice.