Rafaelova družba
Domov > Natečaji > Fotonatečaj
Četrtek, 20 Junij 2024

Objavljeno: 30.05.2024

MOJ KOŠČEK SLOVENIJE 2024


Fotografski natečaj Moj košček Slovenije postaja tradicionalen. Prvič smo ga razpisali v koronskem letu 2020. Naleteli smo na zelo lep odziv, zato smo sklenili, da ga bomo razpisovali bienalno, tako da je vmes leto, ko lahko pripravimo razstavo in fotografije predstavimo širši javnosti.


Na obeh dosedanjih natečajih je sodelovalo 78 fotografov iz 15 držav s 400 fotografijami. Strokovna žirija (Danijel Bukovec, Italija; Vincenc Gotthardt, Avstrija;  Marko Vombergar, Argentina; Polona Avanzo in Tamino Petelinšek; oba Slovenija) pa je na vsakem od natečajev nagradila deset fotografov.


V letu 2021 smo nato pripravili prvo razstavo in leta 2023 drugo. Na vsako smo poleg nagrajenih od vsakega sodelujočega uvrstili po eno fotografijo in tako pred gledalce postavili pester kolaž utrinkov, ki jih navdihuje ljubezen do Slovenije, slovenskih korenin, slovenstva.


Letos natečaj razpisujemo že tretjič, saj bi znova radi Slovence tako iz slovenskih skupnosti po svetu kot iz matice spodbudili, da se ozrejo okoli sebe in v svoji bližini fotografirajo tisto, kar jih v tujini spominja na Slovenijo, na njihove slovenske korenine, ali pa nam skozi svoj objektiv osvetijo svoj najljubši košček Slovenije. Naša želja je, da avtorji svojim posnetkom dodajo še kratek zapis ali zgodbo, ki bo fotografijo pojasnila in jo bomo zato lahko videli na drugačen način.


K sodelovanju vabimo tako ljubiteljske kot profesionalne fotografe, in to vseh generacij. Že na prejšnjem natečaju smo ponudili možnost, da fotografi svojo  zgodbo povedo s fotografsko serijo, ki jo sestavlja 4-6 fotografij. Letos pa uvajamo še dodatno kategorijo, ki je namenjena otrokom in mladostnikom do 15. leta starosti (obrazec za soglasje staršev desno).


Za sodelovanje se prijavite s prijavnico (obrazec desno) ter fotografije pošljete po elektronski poti ali po pošti. Vsak avtor lahko predložil največ 5 posamičnih fotografij in 2 seriji, nagrajena pa bo lahko le ena avtorjeva fotografija ali serija.


Fotografije bomo zbirali od 1. junija do 30. septembra 2024. V mesecu oktobru bo strokovna žirija pripravila izbor desetih najboljših fotografij in serij, pri čemer bo ocenjevala tako tehnično dovršenost fotografije kot tudi njeno sporočilo. Vsem desetim avtorjem izbranih fotografij ali serij bomo podelili denarno nagrado v višini 40 EUR, prvim trem pa tudi priznanja.


Deset najboljših fotografij bomo objavili na naslovnici revije Naša luč (ali v kakšni drugi njeni rubriki, npr. v Slovenski razglednici), v letu 2025 pa zopet načrtujemo tudi razstavo.