Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Višarski dnevi mladih
Sreda, 29 Maj 2024

Objavljeno: 24.05.2013

Višarski dnevi mladih 2011 (december)


Utrinek z višarskih dnevov mladih

 

Mini počitnice na čudovitih Svetih Višarjah, kjer te, kamor ti seže pogled, obkrožajo mogočne in strme gore, so bile super izkušnja. Moj fant Marko, brat Peter in jaz smo se odločili in se letos prijavili prvič. Že prvi dan je minil v prijetnem vzdušju. Po celodnevni smuki je sledila skupna večerja in večerna debata. Gostja je bila gospa Mojca, ki v Argentini opravlja delo lektorice. Zanimivo je bilo poslušati njeno izkušnjo. Po predavanju smo debatirali tudi z njenim fantom, ki je Argentinec, govori pa tudi Slovensko. Pripovedoval nam je različne dogodivščine, tako iz Slovenije kot Argentine. Vsekakor zanimivo.Gospod župnik je v čudoviti cerkvi, ki je v neposredni bližini koče, daroval sv. mašo, tako da je bilo poskrbljeno tudi za našo duhovnost.

 

Drugi večer je sledilo predavanje o obisku v Argentini, ki so nam ga pripravili tisti udeleženci, ki so tam bili. Slišali in videli smo, da je Slovenska matica tam res zelo aktivna, saj prirejajo številne kulturne prireditve na visokem nivoju. Slišali smo, da vsako soboto, v slovenski šoli, dvignejo Slovensko in tudi Argentinsko zastavo. Mladim torej posredujejo zelo jasno sporočilo o tem, kako so tudi taki rituali pomembni za narodno zavest. Tudi gospod župnik je z nami delil svojo izkušnjo obiska v Argentini.

 

Z Markom sva na kratko predstavila tudi najin obisk pri sorodnikih v Clevelandu in Barbertonu v zvezni državi Ohio. Slovenski izseljenci na področju Ohia so zelo aktivni v Slovenski pristavi, tam imajo svoj kamp, bazen, kočo in prostor za prireditve, ki so čez leto kar številčne in raznolike. Tudi drugi večer smo po predstavitvah debatirali. Všeč mi je bilo, da smo bili prav vsi udeleženci zavedni Slovenci, ki nam za obstoj našega jezika in razvoj države ni vseeno. Menim, da se moramo prav mi, mladi, zavedati, kako pomembno je razpravljati in imeti jasno mnenje o ohranjanju slovenskega jezika.

 

Dnevi na Svetih Višarjah so minili v prijateljskem vzdušju. Pohvale gredo organizatorjem, saj je bila razdelitev dneva (čez dan smučanje, zvečer sv. maša in predavanje, debata), odlična zamisel. Pohvale gredo tudi prizadevni kuharici, hrana je bila res odlična. Rafaelovo družbo sestavljajo ljudje, ki jim za našo Slovenijo še zdaleč ni vseeno. Druženja, kot so Višarski dnevi mladih, vsekakor prispevajo delce v mozaik, ki ga mladi gradimo s svojim prispevkom naši družbi, da se trudimo biti pošteni, odločni ter da se zavedamo svojih korenin. Le drevo, ki ima močne korenine, bo lahko obstalo, raslo in se razvijalo.

                                                                                                                                     Ana Žužek