Rafaelova družba
Domov > Novice
Četrtek, 18 Julij 2024

Objavljeno: 14.05.2011

Posvet za mlade Slovence v Stuttgartu od 14. - 15. 5. 2011


Uspelo nam je! In sicer nam je uspelo pripraviti in izpeljati zanimiv program, privabiti ljudi, ki jih zanima, kaj se dogaja z mladimi v Nemčiji in se skupaj pozabavati.
 
Posvet smo začeli v soboto, 14.5. z nogometno tekmo med ekipo iz Slovenije in ekipo iz Stuttgarta. Prva ekipa si je v ta namen dala natiskati majice z napisom ’’Novagol Union’’, na hrbtni strani pa jim je pisalo ’’Golov ni nikoli dovolj’’. Ekipo rdečih pod selektorstvom Andreje Horvat so sestavljali fantje iz Prekmurja, predstavnik Urada Vlade RS za Slovence v tujini in zamejstvu Aleš Selan in sekretar iz veleposlaništva v Berlinu Matjaž Marko. Ekipo zelenih pod selektorstvom Igorja Malovrha pa so sestavljali fantje iz Stuttgarta in okoliških mest. Po napeti in požrtvovalni igri in ob kolikor je bilo le mogoče nepristranskem sojenju Andreja Lebna, je le za en gol razlike zmagala domača ekipa.
 
V uradnem delu sta nas malo po 12 uri nagovorila vicekonzulka iz Münchna Andreja Horvat in I. sekretar iz veleposlaništva v Berlinu Matjaž Marko. Andreja je poudarila, kako pomembno je, da se družimo, povezujemo in držimo skupaj, Matjaž pa je dodal, da je eden od načinom, kako se lahko povezujemo tudi taka nogometna tekma, kot smo jo izpeljali zjutraj, in da je prečudovito slišati slovensko besedo na igrišču sredi Nemčije. Celo izjava ’’pazi ledja’’ je dobrodošla, saj se na podoben način izražajo Slovenci tudi na igriščih v Sloveniji.
 
Zvrstila so se zanimiva predavanja, in sicer je naš dušni pastir, kot ga je napovedala povezovalka programa Marija Mauko, dr. Zvone Štrubelj, v okviru svojega predavanja ''Na mladih svet stoji. Svetovni etos in 20 let mlada/stara Slovenija.'' poudaril, da so mladi tisti, na katerih moramo graditi. V nadaljevanju je ugotovil, da se vera nahaja v nekakšni krizi, ki se odraža tudi v izstopih iz Cerkve. Razpravljali smo, zakaj je temu tako in kar nekaj jih je menilo, da je vsaj v Nemčiji eden glavnih krivcev cerkveni davek. Dr. Štrubelj je mnenja, da je treba zadevo videti z druge perspektive, saj se s tem denarjem financira precej vrtcev, bolnišnic in domov za ostarele, kar z ukinitvijo davka ne bi bilo več mogoče. Razmišljal je tudi o 20-letni zgodovini Slovenije in ugotovil, da je naša država sicer mlada, a se je v preteklih letih na nek način precej ''postarala''. Pozna kar precej primerov, ko so se Slovenci odločili odseliti v Slovenijo, pa so se čez čas vrnili v Nemčijo, saj Slovenija ni več taka, kot so jo imeli v spominu in so se doma počutili kot tujci.
 
Aleš Selan, višji svetovalec pri Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, nam je v okviru predavanja ''Načini pridobitve slovenskega državljanstva'', ob pomoči vicekonzulke Andreje Horvat, predstavil, kakšne so možnosti pridobitve slovenskega državljanstva, kdo je do pridobitve upravičen in kakšni so stroški. Dal nam je tudi nekaj praktičnih napotkov, kako naj izgleda prošnja, katere priloge so potrebne in vse skupaj začinil z nekaj smešnimi, pa tudi nekaj ganljivimi primeri iz svoje prakse.
 
Gabrijela Žagar je na kratko predstavila avtobusni izlet v Slovenijo od 30.6. do 3.7.2011 ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, razdelila program in poudarila, da potrebujemo zavezujoče prijave do konca maja zaradi rezervacije prenočišč in drugih rezervacij.
 
Po krajšem premoru za kavo sta Tomaž Horvat in Bogdan Šteh razvila zanimivo razmišljanje na temo ''Samostojna Slovenija na svetovnem zemljevidu (20 let po dnevu, ko so bile dovoljene sanje)''. Nazorno sta predstavila glavne razloge za propad Jugoslavije in ugotovila, da so nas na koncu v skupni državi povezovali le se športni in glasbeni dosežki. Humorno sta ugotovila, da so glavni akterji ob osamosvojitvi zaradi stresnosti dogodkov izgubili precej las, kot npr. Janez Janša, in pokazala še nekaj fotografij, s katerimi sta podkrepila svoje izjave. Kot zaključek predavanja je Bogdan Šteh premierno predstavil dokumentarec o dogodkih in napadu JLA na oddajnik na Kumu, pri izdelavi katerega je tudi sam sodeloval.

Urška Makovec in Lucija Lapuh sta vodili okroglo mizo z naslovom ''Sooblikujmo Slovenijo''. Urška je poudarila, da smo na nek način vsi ambasadorji Slovenije in s svojim vedenjem kažemo svetu, kakšni smo Slovenci. Ljudje namreč radi posplošujemo, in če pri ljudeh v Evropi in v svetu pustimo dober vtis, bodo le-ti verjeli, da so vsi Slovenci taki. Mlade je izzvala k razmišljanju, kakšni so načini, s katerimi bi lahko predstavili Slovenijo. Sama je npr. v času, ko opravlja prakso v Berlinu že nekajkrat organizirala slovenski večer. Lucija pa nam je predstavila Rafaelovo družbo in projekte, ki jih bodo speljali v letošnjem letu tudi z željo, da bi se Slovenci povezovali.
Učitelj slovenskega jezika iz Stuttgarta Vinko Kralj in tri učiteljice (Simona Gotal, Jasmina Lepoša in Anja Dobrovc) iz Švice so spregovorili na temo ''Motiviranost učencev in staršev za pouk slovenskega jezika''. Predstavili so metode in načine, kako sami motivirajo učence za učenje slovenskega jezika, nakazali posebnosti, ki jih opažajo pri svojem delu glede motivacije učencev in odraslih v Nemčiji in v Švici ter poudarili prednosti znanja slovenskega jezika v današnjem evropskem prostoru.
 
Članici društva Sava iz Frankfurta Natalija Bevc in Helena Žmavc sta predstavili prireditev v Frankfurtu z naslovom ''mladih 20 let sLOVEnije - 20 let ljubezni'', ki se bo odvijala od 27. do 29.5.2011, z osrednjo prireditvijo 28.5. ob 19 uri. Iz Stuttgarta se bomo na navedeno prireditev odpravili z avtobusom, zato smo pozvali obiskovalce, da se čim prej prijavijo.

Po okusni in izdatni večerji nas je vse do pol 4 ure zjutraj zabaval Sten bend, kateremu so se pridružili tudi učitelj Vinko Kralj, ki je s svojim igranjem in petjem naravnost navdušil, harmonikarja Pascal Hižman in Martin Gruden, pevka Claudia Forjan in repar Andrej Murašov. Za vsakega se je našlo nekaj, saj se nam je Sten bend predstavil z res raznolikim repertoarjem in enotni smo si bili, da je bila zabava odlična.

Večina obiskovalcev je prenočila kar v domu v spalnih vrečah. Posvet smo zaključili v nedeljo 15.5. po sveti maši, ki jo je daroval dr. Zvone Štrubelj, in si ob slovesu obljubili, da se čim prej spet vidimo, z večino že na prireditvi ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije 1.7.2011 v Ljubljani.

Na koncu bi se rada zahvalila vsem, ki ste nam pomagali speljati tako kvaliteten in pester posvet. Zatorej najlepša hvala:
• fantom, ki ste se odzvali vabilu in nam omogočili, da smo speljali ''veliki'' nogometni derbi in seveda Andreju Lebnu, ki kot rojen Stuttgartčan ni imel lahke naloge z nepristranskim sojenjem,
• predavateljem, ki ste drug za drugim pripravili res zanimiva in poučna predavanja ter nas občasno tudi nasmejali,
• Mariji Mauko, saj si vzorno povezovala program, pazila na to, da smo ostajali v časovnih okvirih in delila šopke ter ostala manjša darila,
• ženskam v kuhinji, ki ste dva dni skrbele, da nismo bili lačni in tistim, ki ste doma spekle torte, kolikor sem obveščena nekatere celo dvakrat,
• strežnemu osebju, predvsem tistim v baru, ki ste poleg streženja pijač s plesom poskrbeli za dobro razpoloženje,
• tistim, katerih delo se običajno ne vidi, to je predsedniku društva Andreju Vudlerju ter tistim, ki ste pripeljali robo in skrbeli, da je vse delovalo brezhibno in na koncu pospravili,
• in seveda tudi vsem vam, dragi obiskovalci, ki ste nam z obiskom izkazali zaupanje in podporo, saj brez vas posveta ne bi mogli izpeljati.

Dobili smo elan za pripravo že jubilejnega 5. posveta za mlade v letu 2012 in si želimo, da bi se drugo leto spet vsi srečali. Dodala pa bi se našo malo željo, in sicer, da bi za posvet pridobili nove mlade obraze, predvsem tiste iz okoliških društev, ki smo jih letos žal pogrešali.
 
 
Stuttgart, 18.5.2011  
Gabrijela Zagar, tajnica SKUD Triglav  
Novice
Vabljeni na pesniški recital Pasijonke
Info točka za vračanje v Slovenijo
Romanje treh Slovenij: ODPOVEDANO
Predstavitev knjige o Antonu Ilcu in Karlu Kozini
XXI. Nagradni natečaj
Štipendije za tečaje slovenščine
Černetovo nagrado 2022 prejmeta Anita Bergnach in Vesna Jagodic
Vabljeni na gledališko predstavo Jeklene magnolije
Blaznikov večer - obisk Slovencev iz Argentine
Za hlebček kruha dal bi kos srca
Vabljeni na Komarjev večer 2021
Dokumentarec Samo idealisti - prosto dostopen
Ob 130. obletnici rojstva Janeza Jalna
Nagradni natečaj vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu
18. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani
Opozarjamo na dva odlična pogovora v zvezi s 100-letnico požiga Narodnega doma v Trstu
Srečanje o taborišču v Monigu
Predstavitev knjige OSTALI SMO NA KOROŠKEM
Tone Mizerit prejel nagrado Vstajenje za leto 2019
Prošnja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Za novega krškega škofa je imenovan koroški Slovenec msgr. Jože Marketz
Koncerti Luka Debevca Mayerja
Dobrodošli doma 2019
Predstavitev monografije Slovenski begunci v taboriščih v Italiji 1945-1949
Stanko Kosič prejel najvišje priznanje na področju jamarstva
Velika večina Slovencev, ki se je odselila v Avstralijo, je zbežala čez mejo
Dobrodošli doma 2019
17. Avstrijsko koroški kulturni dnevi
Vabljeni na večer slovenske kulture v Kanalski dolini
Vabljeni na koncert Koroška poje
Vabljeni na srečanje Mladika v letu 2019
Na obisku pri prijateljih v zamejstvu
Praznovanje velikega šmarna na Repentaboru
Predčasne volitve v državni zbor
16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani
Razpis ASEF-a za študente slovenskega rodu
Križev pot, posvečen Beneškim Slovencem
Recitali sakralnih pesmi Luka Debevca Mayerja
Dr. Damjana Kern prejela nagrado Urada za svojo doktorsko nalogo
Koledar 2016
Jurij Paljk - novi Vitez Republike Italije
Begunska kriza za mlade Slovence
Einspielerjeva nagrada Hubertu Budaiju
Koncert sakralnih pesmi - Luka Debevec Mayer
Spominske slovesnosti ob 70. letnici konca 2. svetovne vojne
Spominska meditacija - Iz globočine
»Gledat, kaj delajo«
Sedmi pohod iz Babnega Polja do Goričic
Ponovno v Argentino
Koncert MePZ Bilka in Tamburaška skupina Šentjanž
13. koroški kulturni dnevi v Ljubljani
Ribniški pasijon 2015
Koroška in Primorska pojeta 2015
Uspeh koroških Slovencev na lokalnih volitvah
Slovenci v Reziji?
Srečanje pod lipami
600-letnica zadnjega ustoličenja koroškega vojvode v slovenskem jeziku
VI. pohod Iz Babnega Polja do Goričic
Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
XIV. Vseslovensko srečanje
Dobrodošli doma 2014
Naša luč
Poslovna konferenca
Jubilejni vigredni koncert
12. Koroški kulturni dnevi
Kontrabant
Velikonočni dobrodelni pohod
Koroški kulturni dnevi 2013
Zbogom, kranjska dežela, nikoli več te ne bom videl
Naša luč
Prešernova proslava na Tromeji »Od narečja do knjižnega jezika«
600-letnica ustoličenja zadnjega koroškega vojvoda v slovenskem jeziku
Višarski dnevi
Koroška poje
Prispevek o Porabju
Okrogla miza z Angeliko Mlinar in Igorjem Gabrovcem
Kako se Slovenija, slovenstvo, manjšinska problematika in Evropa vidijo iz zamejske perspektive?
Slovenija, okno v svet
Pogovor z Mladimi Benečani
Od narečja do knjižnega jezika
Tu smo in tu hočemo ostati (Dan emigranta)
51. Dan emigranta
Ekskurzija v Videm (vabilo)
Koncert ob 100-letnici društva Danica v Šentprimožu v Podjuni
Oktet Suha
Na Ravanci obeležili tridesetletnico delovanja KD Rozajanski dum
Trideset let delovanja KD Rozajanski dum
“Ko pouno noći je sarce”
Valentin Inzko: Borimo se za svoje pravice, kulturo, karantansko dediščino
Romanje na grob škofa Rožmana
Zakonca Starman o življenju v taboriščih na Koroškem po letu 1945
Tuhinjci v Argentini
RTV SLO poroča o dogodkih v zamejstvu
Prebudimo Slovenijo
Pevski zbor Slovenski cvet iz Nemčije
Narodni svet koroških Slovencev pomladil svoje vodstvo
Slovo od duhovnika dr. Janeza Zdešarja
Romanje v Anras
20. tabor Slovencev po svetu, 7. julij
Dobrodošli doma 2013, 5. in 6. julij
Vseslovensko srečanje v Državnem zboru
Evropska Slovenija
Večer samospevov
Na jubilejnem Dnevu Emigranta obljuba, da bo v Čedadu še letos ulica poimenovana po Ivanu Trinku
Nov veter v Kanalski dolini
Slovenski dan v Maasmechelenu
Rock v nadiškem narečju
Posvet o Reziji
Argentinski dnevnik
Druženji z mladimi v Čedadu in Bardu
Nadškof Stres pri Slovencih v Zagrebu
Rojaki v Nemčiji si želijo več stikov s Slovenijo
Kako mladi koroški Slovenci vidijo svojo prihodnost?
Posvet za mlade Slovence v Stuttgartu od 14. - 15. 5. 2011