Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Sreda, 29 Maj 2024

Objavljeno: 28.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2012


Prvo nedeljo v avgustu je zaznamovalo čudovito srečanje romarjev treh Slovenij - matične, zamejske in izseljenske. Zbrane je na Svetih Višarjah posebej navdušilo predavanje osrednjega gosta prof. dr. Jožeta Trontlja, predsednika SAZU. Romarje je pri sv. maši nagovoril upokojeni koprski škof. Metod Pirih.

 

Nedelja, 5. avgust - dan vseh tistih, ki so se želeli srečati z rojaki iz domovine, zamejstva in izseljenstva na čudovitem kraju in doživeti nekaj več! Veliko smo prejeli od osrednjega predavatelja akademika, prof. dr. Jožeta Trontlja, ki je bil v svojem predavanju z naslovom "Etične vrednote - up za prihodnost", še kako aktualen.

Slovesno sveto mašo je po predavanju skupaj z večinoma izseljenskimi duhovniki vodil msgr. Metod Pirih. Tudi upokojeni koprski škof se je ustavil ob gospodarski in moralni krizi sveta in zbrane spodbudil k doslednemu krščanskemu življenju in delu.

Na ploščadi za cerkvijo je bil po sv. maši kratek kulturni program, na katerem so zbrane nagovorili številni ugledni gostje: g. Matjaž Longar, državni sekretar z Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ga. Mojca Kucler Dolinar, mestna svetnica, g. Lojze Peterle, evropski poslanec, prof. Tomaž Pavšič, član častnega razsodišča pri Svetovnem slovenskem kongresu in drugi. Pri sv. maši in kulturnem programu je sodeloval Cerkveni mešani pevski zbor iz Podbrezij, kulturni program so popestrile tudi mlade pesnice z avstrijske Koroške -  Verena Gotthard, Kvina Huterrer in Amina Majetič.

 

Z Romanjem treh Slovenij so se zaključili tudi Višarski dnevi, ki so potekali od 2. do 5. avgusta. Sedemnajst mladih udeležencev iz Slovenije in sveta je druženje začelo v Celovcu, program pa nadaljevalo na Gosposvetskem polju, Vetrinju in Bilčovsu ter ga zaključilo na Svetih Višarjah.

 

Predavanje akad. prof. dr. Jožeta Trontlja "Etične vrednote – up za prihodnost"

 

Nagovor škofa Metoda Piriha