Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Četrtek, 20 Junij 2024

Objavljeno: 24.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2008


Tradicionalno Srečanje treh Slovenij, ki sta ga pripravili Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov. Predavanje Tamare Griesser Pečar z naslovom Cerkev na zatožni klopi. Udeleženci predavanja zgodovinarke Tamare Griesser Pečar. Gorica, 4. avgusta (STA) - Več kot tisoč ljudi se je v nedeljo zbralo v znanem romarskem svetišču na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino, kjer so prisostvovali maši in kulturnemu programu na tradicionalnem romanju treh Slovenij.

 

Letos jubilejno, 20. romanje treh Slovenij na Svete Višarje sta priredili Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov. Srečanja so se med drugim udeležili ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, vodja poslanske skupine NSi Jože Horvat, poslanec Evropskega parlamenta Lojze Peterle, koprski škof Metod Pirih, slovenski veleposlanik v Rimu Andrej Capuder in vodja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Zorko Pelikan.

 

Srečanja v lepem vremenu se je udeležilo več kot tisoč Slovencev iz domovine, zamejstva in zdomstva. Dan se je začel z vzponom iz Žabnic do priljubljene romarske cerkve Matere Božje. Zbrane je najprej nagovorila zgodovinarka Tamara Greisser Pečar, ki je spregovorila o negativnem odnosu, ki so ga do slovenske cerkve gojili trije totalitarizmi - fašizem, nacizem in komunizem.

 

Po vojni je po mnenju Greisser Pečarjeve cerkev postala sovražnik št. 1 za novi komunistični sistem, saj je bila edina organizacija zunaj komunistične partije, ki se je ohranila pri življenju: "Ko je partija ugotovila, da ima Cerkev premočan vpliv, jo je skušala moralno diskreditirati z represijo, množičnimi aretacijami in medijsko gonjo," je poudarila predavateljica.

 

Tudi sodišča so bila po mnenju Greisser Pečarjeve samo sredstva za preganjanje cerkve; na zatožni klopi je bilo kar 429 duhovnikov, devet je bilo celo obsojenih na smrt. Po mnenju zgodovinarke je bila onemogočena tudi verska svoboda, pa čeprav je bila formalno zagotovljena. Kot je ocenila, se Slovenija še danes ni otresla "proticerkvenega duha, ki jo je zaznamoval vso povojno obdobje", pri čemer se skušajo relativizirati zločini komunističnega režima.

 

Predavanju je sledila maša, ki jo je ob somaševanju številnih zdomskih duhovnikov daroval koprski škof Pirih. Pri tem je izrekel tri zahvale Slovencem zunaj meja matične domovine: prva je šla za zvestobo narodu, druga za ljubezen do domovine, tretja pa za trpljenje in požrtvovalnost, ki ga vlagajo v svojo narodnost. Pri gojenju ljubezni do domovine in naroda je škof poudaril tudi pomen vere in zaključil z besedami: "Vera v Boga in zvestoba domovini!"

 

Po maši je škof blagoslovil prenovljen Eherlichov dom na Višarjah, ki je dom vseh Slovencev romarjev na tej romarski poti. Organizatorji so se ob tej priložnosti posebej zahvalili vsem, ki so omogočili prenovo Eherlichovega doma.

 

V drugem delu programa je predstavnike treh Slovenij nagovoril vodja poslanske skupine NSi Jože Horvat, ki je dejal, da je Slovenija z vstopom v Evropsko unijo opravila še zadnji korak v vrnitvi domov. Obžaloval je sicer, da je v Evropi danes tako stanje duha, ki se sramuje svojih krščanskih korenin, in dodal: "Mi se tega ne sramujemo in se zavedamo, da je naš narod osnovan na krščanstvu."

 

Ministrica Kucler-Dolinarjeva je zbranim čestitala za "vztrajnost, ki jo kažete v odnosu do domovine". "Menim, da bi morali biti tudi doma v Sloveniji tako vztrajni. K temu stremimo in v določenih projektih, kot je bil zakon za Slovence v zamejstvu in po svetu, tudi uspevamo," je dejala.

 

Tudi vodja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Pelikan je pozdravil jubilejno romanje treh Slovenij in odprtje prenovljenega Eherlichovega doma. Lojze Peterle pa je pozdravil vse, "ki se zunaj slovenskih meja trudijo za slovensko besedo".

 

Predavanje dr. Tamare Giesser-Pečar: Cerkev na zatožni klopi

 

Nagovor škofa Metoda Piriha