Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Sreda, 29 Maj 2024

Objavljeno: 20.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2004


Na že tradicionalno prvo nedeljo v avgustu (1. avgusta) so na Sv. Višarje spet poromali naši rojaki iz treh Slovenij (zamejske, zdomske in matične). Tisti najbolj zagreti so na vrh prišli po pešpoti, ostali pa so se poslužili gondole, ki je ponujala prečudovit razgled na okoliške hribe.

Dr. Jernej Zupančič, docent z Oddelka za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, je zbrane nagovoril s predavanjem »Slovenska identiteta v evropski multikulturni družbi«. Romarji so predavatelju postavili kar nekaj zanimivih vprašanj, s katerimi se srečujejo pri iskanju našega slovenskega položaja v novih razmerah, ki so nastale po včlanitvi Slovenije v evroatlantske povezave.

 

Sledilo je slovesno bogoslužje, ki ga je ob somaševanju izseljenskih duhovnikov vodil koprski škof Metod Pirih. Ta je v pridigi poudaril, kako pomembno je da vsi Slovenci po vsem svetu v teh novih razmerah na novo umestimo svojo identiteto v vrednote, ki so krščanskega izvora in na katerih je nastala tudi evropska skupnost, pa čeprav nova evropska ustavna pogodba tega noče posebej omeniti. »Evrope si ni mogoče misliti brez krščanstva. Evropska duša je krščanstvo samo. Slovence doma, v zamejstvu in po svetu druži isti jezik in naša kultura. Z vstopom v evropsko skupnost so padle med nami meje in pregrade«, je še povedal koprski škof.

 

Po maši je bil ob glavnem vhodu v višarsko svetišče še blagoslov spominske plošče dr. Lambertu Ehrlichu.

                   

                                                                                                                                  Ljubo Bekš