Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Sreda, 29 Maj 2024

Objavljeno: 22.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2006


 

Na prvo avgustovsko nedeljo (6. avgust 2006) smo se pod vodstvom Rafaelove družbe na sv. Višarjah spet zbrali romarji treh Slovenij.
 

Slovenci iz domovine, zamejstva in zdomstva smo že osemnajstič po vrsti poromali k višarski Kraljici Evrope, da se ji zahvalimo in priporočimo za njeno varstvo, ki smo ga deležni Slovenci v vsej svoji zgodovini. Kot vedno, so tisti najbolj »spočiti« proti vrhu svetišča krenili peš in med potjo premišljevali skrivnosti križevega pota. Ostali pa smo se podali z gondolo. Ob 10.30 je vse navzoče, pred Domom srečanj dr. Lamberta Ehrlicha, v imenu Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, pozdravil državni sekretar Zorko Pelikan. Sledilo je predavanje dr. Kajetana Gantarja z naslovom »Mejnik, ki narodov ne ločuje, temveč jih združuje.« Njegovo predavanje si lahko preberete v Naši luči na straneh 12-13. Ko so višarski zvonovi oznanili 12. uro pa smo začeli s slovesno sveto mašo, ki jo je ob somaševanju izseljenskih duhovnikov vodil novi murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek, ki je romarjem, ki so popolnoma napolnili svetišče med drugim povedal:« Danes si je Jezus izbral tri Slovenije, ki pravzaprav predstavljajo eno celoto: domovinsko, zamejsko in izseljensko. Izbral si je tudi čas in to čas praznika svoje spremenitve na gori, da nas je semkaj pripeljal. Na visoki gori pri Višarski Mariji je tudi za nas kraj samotnega srečanja z Gospodom, kraj zaupnega pogovora z njim ter kraj razodevanja njegove bližine in navzočnosti tudi sredi našega življenja ... Lahko bi rekli, da predstavljamo »vesoljno Slovenijo«, katoliško Slovenijo. Prav je, da se veselimo dejstva in se hkrati zahvalimo tukaj pri Mariji zahvalimo Bogu, da je krščanstvo učlovečeno, da je inkarnirano tudi na slovenski način, da sije s slovenskih obrazov na slovenski način, ne glede kam in zakaj nas je življenjska pot zanesla; nekatere prostovoljno, druge pod prisilo. Da ima krščanstvo po nas slovenski obraz, dragi bratje in sestre, je velik Božji dar, a je tudi naloga, naloga, da postane po nas krščanstvo dar za vse, ki jih srečujemo, doma in po svetu. Še posebej pa tukaj v Evropi, ki se, če se že mora, žal, tako sramežljivo spominja svojih krščanskih korenin, brez katerih je, taka, kakršna je, sploh ne bi bilo. Mi se jih ne sramujemo, zato smo tukaj, na koreninah slovenstva in krščanstva.

 

Po sveti maši sta pred cerkvijo nastopila združena pevska zbora iz župnij Prevalje in Ravne na Koroškem. Pod vodstvom zborovodje Jožka Kerta sta izvedla kantato Matije Tomca: Marija - Slovencev kraljica ob sodelovanju več solistov. Za konec sta zbranim romarjem spregovorila še poslanec Nove Slovenije in predsednik odbora DZ za zadeve EU Anton Kokalj ter koordinator izseljenske pastorale msgr. Janez Pucelj. Tradicionalnega srečanja Slovencev na tromeji se je udeležila tudi poslanka Mojca Kucler Dolinar.

 

                                                                                                                                       Ljubo Bekš

 

 

Predavanje akademika dr. Kajetana Gantarja

 

 

 

Govor poslanca Antona Kokalja