Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Sreda, 29 Maj 2024

Objavljeno: 09.01.2014

Jubilejno, 25. romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Na Svetih Višarjah je na prvo nedeljo v avgustu potekalo jubilejno - 25. romanje matične, zamejske in izseljenske Slovenije. 

Tri Slovenije – matična, zamejska in izseljenska – so se že 25. leto zapored zbrale na Svetih Višarjah. Zbrane romarje je v osrednjem predavanju nagovoril prof. Tomaž Simčič, predavanje pa je nosilo naslov Slovenstvo, krščanstvo, demokracija - včeraj, danes, jutri. Slovesno sveto mašo je ob somaševanju  večinoma izseljenskih duhovnikov daroval kardinal dr. Franc Rode. Sveto mašo in kulturni program je obogatilo lepo petje mešanega pevskega zbora iz Sel na avstrijskem Koroškem, ki ga vodi Roman Verdel.

Zbrane so nagovorili gospod Lojze Peterle, evropski poslanec, Mojca Kucler Dolinar, predsednica mestnega odbora Nsi, in profesor Tomaž Pavšič, član častnega razsodišča pri Svetovnem slovenskem kongresu. Med romarji so bili navzoči tudi ugledni gostje: Valentin Inzko, Bernarda Fink Inzko, Silvester Gabršček, Zorko Pelikan, dr. Branko Zorn in drugi.


Romarji so po končanem programu poklepetali s prijatelji in znanci.

 

Romanje je organizirala Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Predavanje prof. Tomaža Simčiča

 

Nagovor kardinala dr. Franca Rodeta (homilija)