Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Četrtek, 20 Junij 2024

Objavljeno: 17.05.2013

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2001


Slovenci iz vsega sveta, z vseh kontinentov, smo se 5. avgusta zbrali na istem mestu, da pritrdimo vrednotam, ki jih je gojil pokojni velikan slovenske ideje dr. Ehrlich. Ob predavanju dr. Andreja Vovka smo se sprehodili skozi tri obdobja njegovega življenja, ki so tako usodno zaznamovala njegovo bivanje in posredno tudi slovenski narod. Da boste tudi vi lahko začutili tega velikega duha, smo vam v dveh delih v Naši luči ponudili predavanje, ki smo ga lahko slišali na ploščadi za višarsko cerkvijo.

Slovesnost smo po predavanju nadaljevali v cerkvi, kjer je slavnostno somaševanje vodil mariborski škof dr. Franc Kramberger. Spregovoril je o trojnem "zgodi se", ki smo mu lahko priča v Svetem pismu: prvi je bil izrečen ob stvarjenju, drugega je izpovedala Marija, tretji pa je bil "zgodi se" na Oljski gori v vrtu Getsemani. Sedaj smo na vrsti mi. Dobili smo svojo državo, se rešili komunistične diktature - vse to je bil tudi naš FIAT, ne smemo pa dovoliti, da bi zapadli v liberalizem, duhovno samoto, da bi postali narod brez cilja in žrtve javnega mnenja. Poklicani smo, da vsak posebej znova in znova izreka svoj zgodi se za življenje po evangeliju.

Po maši smo se ustavili še zunaj pred cerkvijo, kjer smo v prijetnem vzdušju in lepšem vremenu nadaljevali prijeten zaključek romanja treh Slovenij.

 

                                                                                                                                          Ljubo Bekš