Rafaelova družba
Domov > Redne dejavnosti > Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Četrtek, 20 Junij 2024

Objavljeno: 11.08.2017

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje 2017

 

Na Svetih Višarjah se je v nedeljo, 6. avgusta, zbralo okoli 1.500 romarjev iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva.Predjubilejno 29. srečanje treh Slovenij na Sv. Višarjah je tudi letos prvo nedeljo v avgustu pritegnilo okoli 1.500 romarjev iz zamejstva, izseljenstva in domovine. Vsako leto lahko obiskovalci najprej prisluhnejo predavanju – letos je zbrane nagovoril pravnik in politolog prof. dr. Andrej Fink, sledi sv. maša – daroval jo je msgr. Stanislav Zore – nato še zaključek s krajšim kulturnim programom, ki sta ga letos sooblikovala Dramsko pevska skupina Zarja in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.
Četudi program sledi tradicionalnemu vzorcu, je srečanje vedno novo. Morda so obrazi isti, a stisk roke rojaka sorojaku je še močnejši od lanskoletnega. Prav to srečanje, tako kot je v pridigi poudaril msgr. Stanislav Zore, spodbudi rast. Vlije pogum, da romarji po odhodu v svoja lokalna okolja, postanejo tkalci bratstva, s katerim bogatijo tiste, ki jih srečajo.


Med prisotnimi vseh generacij smo zbrali nekaj vtisov:

  • Izredno smo bile zadovoljne z današnjim dnem, takšnega sprejema še nismo doživele. Najlepše je bilo priti v cerkev in peti množici. Ko je pred oltar stopil nadškof Zore, smo bile ganjene, saj ga nismo pričakovale. Prva pesem, ki smo jo zapele, govori prav o Marijinem plašču, ki nas združuje. Počaščene smo, da smo bile lahko del tega praznika in se še ne zavedamo povsem, kako velik dan je za nami.

pevke DPS Zarja iz Ajdovščine, ki so s petjem sodelovale pri sv. maši in sooblikovale kulturni program

 

  • Sem hodimo vrsto let – tudi zato, ker imamo družbo. Mnogih mladih te stvari ne zanimajo, pa bi morali prav mi, mladi, to nadaljevati. Mladi pridejo, če imajo tu družbo. Morda bi povabili k sodelovanju tudi kakšen zbor z mlajšo zasedbo? Tudi to bi pritegnilo mlajše generacije.

Zala in Ana Rihar, Filip Lah

 

  • Na sv. Višarje prihajam, ker mi je Slovenija draga! Prihajam že 20 let. Nekaj časa sem živela v Švici in tam sem spoznala Našo luč. Sedaj sem v Sloveniji že skoraj trideset let. Lepo je priti sem, kje srečam pravo Slovenijo.

Cvetka Ban

 

Slovensko Cerkev je v prvem delu dogajanja zastopal upokojeni ljubljanski nadškof mons. Alojz Uran, urad za Slovence po svetu pa dr. Zvone Žigon. Srečanja so se udeležili tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša z družino, evropski poslanec Lojze Peterle, nekdanji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, visoki predstavnik EU dr. Zdravko Inzko, podpredsednica SDS Alenka Jeraj, nekdanji minister in diplomat dr. Andrej Capuder in mnoge druge ugledne osebnosti.

 

Romanje je organizirala Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

 

Predavanje dr. Andreja Finka

 

Nagovor msgr. Stanislava Zoreta