Rafaelova družba
Domov > Objave
Četrtek, 18 Julij 2024

Objavljeno: 05.09.2019

Exodus TV

 

Vabljeni k branju pogovora z Zoranom Kodelo, direktorjem edine krščanske televizije na Slovenskem, ki je nastala v času po propadu TV3 in letos deluje že enajsto leto. Z njim se je pogovarjal g. Janez Pucelj.Gospod Kodela, najprej vprašanje, kdaj se je rodila zamisel in kako je zaživela Exodus TV?
Lep pozdrav vam Slovencem po svetu, ki vas doseže revija Naša luč. Hvaležen sem za možnost, da izseljenska revija prikaže naše delo in napore pri ustvarjanju katoliškega TV-programa. Osebno spoštujem vse vas Slovence, ki ste se v tujem svetu uspešno vključili v delo in življenje. Dnevno dokazujete, da ste pridni, delavni in pošteni, da se znate vključiti v novo družbo, pri tem pa niste zatajili sebe, svojega slovenskega porekla in kar je najvažnejše in na prvem mestu, svoje osebne in katoliške vere.
O pobudi in začetkih naše televizije pa lahko povem, da je bil to nagib od zgoraj, ki je prišel v moje srce. Najprej nejasno. Na več župnijah sem bil kar uspešen župnik, ukvarjal sem se s Prenovo v Duhu in sem začutil, da lahko naredim še nekaj poleg tega. Kazale so se možnosti za dom duhovnih vaj, ker so mi obljubili hišo, ali radio, ko sem odkupoval dva radia ... To je bilo v letu 2005. V času finančne krize, ko so drugi finančno izgubljali, sem jaz vložil svoj denar in dediščino tako, da sem si finance potrojil. Prišel sem do začetnega kapitala za evangelizacijski projekt. Ko sem obiskal majhno lokalno televizijsko hišo, ki je v tem času že propadla, se mi je porodila ideja za TV. Hotel sem jo kupiti, a ker je bila cena prevelika, sem se odločil za samostojno pot. Upal sem, da pokrijem vsaj mesto Maribor in bi bil s tem evangelizacijskim uspehom osebno, kot duhovnik, zadovoljen. Ko sem se o tem pogovarjal s škofom Krambergerjem, mi je naravnost povedal: »Sedaj v času finančnih problemov vas v škofiji nihče ne bo podprl in vsi vedo, da še sedaj odplačujemo dolgove za polom TV3.«
Meni pa ta ideja ni šla iz glave. Zdelo se mi je, da bi nekaj tako malega pa najbrž zmogel postaviti na noge. Počasi sem se pozanimal, kako naj ustanovim TV in začel sestavljati vloge in pripravljati papirje. Na dopolnilni popoldanski dejavnosti – s. p. sem si postopoma pridobil vsa dovoljenja. Ko je bilo to urejeno, sem hotel nadaljevati, pa so mi redovniki, kjer sem imel sobe za TV v najemu proti mesečnemu plačilu že eno leto, prostore vzeli in me vrgli na cesto. Vendar je bila to Božja previdnost, saj prostori niso bili primerni. Intenzivno sem začel iskati nove prostore in ljudi, ki se spoznajo, pa seveda opremo. Torej vse. Bil sem zopet na začetku. Obenem pa sem bil župnik dveh župnij.

Začeli ste s staro tehnologijo. Danes imate v studiu najbrž že kaj novega?
Nove analogne studijske kamere so bile takrat po 60 000 do 130 000 evrov. Kje pa je še vse ostalo, da sestaviš televizijo?
Čudežno sem kupil začetno rabljeno studijsko opremo v Mariboru, potem ko sem jo iskal po internetu po vsem svetu. Opremo smo z leti sproti dokupovali. Danes ni vredna nič. Vso staro studijsko opremo imamo v pritličju neke hiše. Ni več uporabna.
Ves čas se razvijamo in lovimo najnovejšo tehniko. Imeli smo že eno kamero 4K za teren. Sedaj smo pridobili prvo studijsko kamero 4K. S to smo snemali tudi pogovor z vami. To je povsem digitalna tehnologija. Analognega sistema tako in tako ni nikjer več. Polni – full HD delamo že pet let in v tej video kvaliteti tudi oddajamo. Na vidiku je naslednja stopnja 4K in napovedani 5G, ki pa bo spremenil neposredne prenose.
Dejansko smo prisotni v vseh ponudnikih televizijskih programov v Sloveniji, ki so vsi na IP. Preprosto rečeno, smo v vseh kabelskih sistemih, ki so danes samo še digitalni in nam je tako uspelo pokriti celotno Slovenijo. Nismo pa v zraku, torej nas ni na antene. Tega je pa tako malo. V primerjavi z drugimi televizijami je naša slika lepa, kakovostna, kljub temu da nam ne ponudijo tiste širine podatkov v IP-sistemu, kakor jo imajo bolj veljavne televizije. Pa vendar je naša slika primerljivo profesionalna.
Bog je, rečem s popolnim prepričanjem, z nenavadnimi posegi spremljal naš razvoj. V desetih letih je plača zaostajala samo enkrat za en teden. Bog nas ves čas spremlja in nam pomaga.

Na področju TV se je zelo hitro spreminjala tehnologija. Je omogočila tudi vaš nenavadno hiter vzpon?
Naša televizija je že v starem sistemu delovala s polnim, 24-urnim programom. Na digitalno raven smo prešli pred petimi leti. Vendar postopoma. Kot Exodus TV pa smo prisotni že enajsto leto. Nova tehnologija omogoča povsem drugačne vizualne možnosti. Sedaj smo prešli na digitalni studio, torej ni več realnega studia, ampak računalniški, ki je viden samo v končni sliki, v realnosti ga ni, v realnosti je samo ena barva, ki se nadomesti s kompletnim studiem. Razvoj je neustavljiv in kdor mu ne sledi, bo jutri onemogel.

To pa nekaj stane?
To je res, vendar lahko rečem, da naša televizija v primerjavi z drugimi že od začetka deluje z zelo nizkimi stroški. Še druge katoliške TV-hiše po Evropi, s katerimi se srečujemo, ne morejo verjeti, da tako malo ljudi ustvarja 24-urni program. RTV hoče imeti 900 milijonov na leto, samo osnove, in še naročnine in reklame itd., ZDF ima 1700 milijonov stroškov. Mi pa smo na minimalnih plačah, v prostorih, ki niso naši in brez reklam in drugih dohodkov od Cerkve. Naša TV je low budget – nizkocenovna in nima niti enega centa dolga, razen meni osebno.
Razmerje pri stroških in zahtevnosti med radiem in televizijo znaša 1 : 10, nekateri pravijo, da 1 : 100, kar je verjetno pretirano. Vsekakor je televizija še vedno najdražji in najmočnejši medij. A najmočnejši ne bo več dolgo. Mlada generacija ne gleda televizije.

Stroški so en del televizije, vendar je gotovo glavni cilj vsebina. Kako je bilo na začetku, kako ste razvijali vsebinski del?
Brez tehnike ne gre in omenil sem, da smo jo na začetku dobili po naključju, čudežno iz Božje naklonjenosti. Podobno je bilo z ljudmi. Čudežno so se nabrali, vsak opravlja svoje delo, nekaj je samskih in ti se žrtvujejo ob vikendih in ponoči. Bogu hvala za naše ljudi.
Naš program je samo o Bogu. Pri tem se izogibamo aktualnih političnih tem in predvsem oznanjamo veselo oznanilo, večne resnice. Dnevna poročila imamo vatikanska, tudi tedenska, ter tedenska iz Svete dežele.
Dodajamo novice iz Cerkve na Slovenskem. Ne spuščamo pa se v dnevne politične teme ne doma ne v svetu. Izjeme so seveda samo razne izjave škofov ali iz Vatikana, če zadevajo družbena področja in stališča Cerkve do njih. In to je vse. Lahko rečemo, da nas politična vprašanja ne zanimajo. O tem ljudje dovolj zvedo od drugih, ki jim je to vsakdanja naloga. Naša osnovna programska usmeritev je oznanjati kristjanom in vsem ljudem, vernim ali nevernim, radikalcem, levim in desnim eno samo sporočilo – evangelij.
Naš program pa je raznovrsten. Duhovni, sv. maša, brevir, rožni venec in različne oddaje. Imamo tudi filme, igrane in dokumentarne, glasbo, katehezo, poučevanje o veri, pogovorne oddaje, ki jih opremimo z videi in slikami, neposredne prenose iz Vatikana itd.

Kako konkretno se je to delo začelo? Kakšne so bile prve slike in kako se je razvijalo poslanstvo televizije do danes?
Finančna situacija je venomer napeta, nimamo za plače, nimamo za regres, nimamo za tehniko, na koncu PA se vse uredi. Že ves čas in tudi danes živimo in delamo iz rok v usta.
Poleg tehnike je na televiziji zelo drag program. Nimamo denarja za filme. Radi bi posredovali dobre igrane krščanske filme. Za nekaj ponovitev bi morali plačati 5000 evrov. Ljudje bi to radi gledali, vendar ne zmoremo. Vse, kar lahko damo na TV, je iz naše lastne produkcije, to, kar sami uspemo narediti ali pa smo dobili zastonj. Zanimajo nas vprašanja vere, spodbude iz življenja po veri, odnos do Boga in kaj človeku pri tem pomaga, dobri zgledi in izkustvo Cerkve v hoji za Kristusom. 

Kaj snemate danes in kje najdete snov za svoje namene?
Naš program je raznolik.
Najprej poročila. Za nas je bilo najbolj poceni, da sodelujemo z radiem Vatikan. Tam je kakovosten zvok, za ozadje damo video in imamo dnevne novice. Tega nimajo vsi, samo štiri televizije imajo dnevna poročila. Mi jih imamo po našem izboru.
Potem imamo na programu maše, molitev brevirja in rožnega venca. Zvečer je reden duhovni del od 18.00 do 20.00, potem pa sledi do pol enajstih program, ki je vsak dan drugačen.
Na primer oddaja kot Dober dan, dobri ljudje, ko prihajajo ljudje s svojimi zanimivimi temami.
Poučevanje vere z učitelji Cerkve prinaša katehetske vsebine, ko strokovnjaki odgovarjajo na vprašanja naše vere ali pojasnjujejo evangelij za današnje čase in ljudi.
Z glasbo živim je oddaja, v kateri se predstavijo glasbeniki in njihovo življenje ter vrednotenje. Predvajamo tudi koncerte ali zborovske nastope. Pri tem sodelujemo tudi z radiem Ognjišče.
Pomembni so neposredni prenosi iz Vatikana in papeževa pastoralna potovanja: Vatikan to ponuja in mi smo od vsega začetka zraven. Pogodba je za nas precej draga, čeprav so ceno prilagodili našim razmeram. Dobimo tudi zanimive oddaje iz Vatikana ali Cerkva po svetu.
Za otroke so risanke katoliških svetnikov, ki jih sami prevedemo in sinhroniziramo.
Prenašamo čestitke škofov za praznike. Poskušamo biti pač raznoliki, kolikor se le da in pri vsem sledimo našim osnovnim načelom.
Vsak dan je maša v živo ob 12 h kot osrednji del dneva in oporna točka duhovnega življenja naših gledalcev. Sv. mašo ponovimo še ob 18 h, 24 h in ob 6 h zjutraj.
Druga novost zadnjega časa so tudi redni prenosi iz frančiškanske cerkve v Mariboru. Tam imamo fiksne kamere in prenašamo jutranje maše ob 8.30. Radi bi prišli do neposrednih prenosov iz stolnic in iz glavnih romarskih središč Slovenije iz fiksnih kamer. S tem bi imeli škofje novo možnost evangelizacije, da jih vidijo in slišijo po vsej Sloveniji in dosežejo tudi obrobne.
Že dlje časa pa imamo tudi neposredne prenose ob posebnih priložnostih, kot je npr. Slomškova nedelja.
Za skupno dobro je oddaja o družbenih temah v povezavi s krščansko vero.
Prijatelj bolnikov je oddaja za bolnike.
Novi pastoralni izzivi se posveča pastorali.
Rekla sva da: oddaja za zakonce.
Svetnik dneva: delamo novo serijo od junija 2019 naprej.
Zgodovina Cerkve: potek zgodovinskih dogodkov.
Tri minute za katehezo: kateheza.
Medžugorje, festival mladih, okrog 25 oddaj vsako leto.
Šmarnice ...
in tako dalje ...
Nekatere oddaje zamrejo, nastajajo pa zopet nove.

Neposredni prenosi imajo seveda svoj čar in svojo sporočilnost?
Razvili smo novost, da je naš program dosegljiv tudi na Androidu, torej na pametnih telefonih. Vse, kar dajemo na program, torej tudi sv. mašo v živo ob 12 h, se lahko spremlja kadarkoli in kjerkoli na telefonu.
Pozivamo vas, da posnamete dogodke in srečanja in nam jih pošljete. To je nova možnost, da sporočite o delu izseljenskih duhovnikov in življenju slovenskih skupnosti v tujini neposredno v vsak slovenski dom v domovini. Tako bomo povezani in bomo doživeli, da smo eno, ena skupnost Slovencev in da nas povezuje ena sveta vera. 

Televizija prinaša poleg glasu tudi sliko in ta mora biti skrbno pripravljena, izbrana, načrtovana, skratka profesionalna. Tega najbrž ne more kar vsak. Tudi če bi dobili v roke kamero, kdo bi naredil spodobne posnetke, izbral prave kadre?
Ta profesionalnost se zahteva za projekte, ki so resni, kjer je potrebno znanje. Ko gre za posnetek nekega dogodka, bi zadostovalo minimalno znanje o sliki in kadru. Tudi nezmontiran video material lahko mi pripravimo v neko celoto. Tako boste utrdili vez z domovino, se predstavili in sporočili Slovencem doma, da Slovenija živi tudi nekje daleč v svetu.

To bi znalo biti zanimiva vez med domovino in izseljenstvom oz. zamejstvom?
Pošljite nam video material. Uredili ga bomo, morda malo popravili in to dali na program.

Zadostuje kakovost slike in glasu s prenosnega telefona?
To ni tako slabo, da bi ne bilo sposobno za televizijsko predvajanje. Novejši telefoni imajo že tako dobro tehnološko opremo, da je ta način snemanja dokaj primeren tudi za tak medij, kot je naša televizija. Malo dražji telefoni imajo tako kakovostne kamere, da je to tehnološko na višku. Problemi so bolj v drugih postavkah, kot je tresenje, nemirna slika, svetloba in podobno. Če se lahko telefon postavi in ga ni treba držati v roki, nastane bolj kvaliteten posnetek kot z zastarelo kamero. Mora pa biti HD-kakovost, to je minimalno.

Kolikšna je odmevnost ali gledanost Exodus TV v Sloveniji?
Odgovor na vprašanje je sledeč. Sami smo izvedli izračun iz neposrednih podatkov T2. Smo pa v vseh drugih glavnih ponudnikih, Siol, Telekom, A1, Telemach, kjer je gledanost enaka. Upoštevali pa smo še njihove pogodbenike, nemestno okolje, ki je bolj verno, skupno število gospodinjstev v Sloveniji in povezanost v IP-kabelski sistem.
Prišli smo do (minimalno, realno bi bilo še več) izračuna 200 000 tv-škatel – sprejemnikov v 24 urah in če nas gleda v povprečju vsaj 1,5 človeka, je to 300 000 ljudi v 24 urah v povprečju od 5min. do 18 min.

Preko interneta je vaša televizija dosegljiva povsod?
Po vsem svetu, na vseh računalnikih, vseh tablicah, vseh telefonih, vseh televizijah, ki imajo povezavo z internetom – pametne televizije. Od samega začetka smo na internetu. Najdete nas na GOOGL-u, vtipkate EXODUS TV in na naši internetni strani vidite program, ki se predvaja. S klikom si razširite sliko čez ves ekran. Celoten program vam je dostopen povsod, kjer je fiksni internet ali WI-FI. Vaše bralce vabim, naj nas obiščejo in pogledajo na svojem prenosnem telefonu.

Namen tega pogovora je vabilo k ogledu vašega dela. Zanimivi so ljudje, ki to delajo. Direktor ste vi. Svoje sodelavce najbrž lahko nekoliko predstavite?
Sem duhovnik, bil sem kaplan in župnik kar dolgo časa, sem pa spreobrnjenec. Krščen sem bil pri 18 letih, ko me je Kristus našel na dnu mojega življenja. Potem pa se je začel duhovni dvig, ki ga doživljam še vedno.
Tudi za podjetje lahko rečem, da je Bog sproti pošiljal ljudi. Verne in neverne. En sodelavec ni veren, pač pa razmišlja o življenju in svetu. Drugi je tako veren, da ima križ obešen v avtomobilu. Ostali smo bolj ali manj praktični verniki.
Druga plat osebja je strokovnost in tudi na tem področju dosegamo vedno večjo usposobljenost. Praktično ni nobenega šolanega profesionalca na video ali televizijskem področju, razen upokojenega sodelavca, mojstra kamere iz RTV-ja.
Vsi ostali pa imajo veliko pridobljenega znanja in strokovnosti in vsak je nezamenljiv na svojem mestu, kar se vidi tudi iz kakovosti našega programa.
Glede prostorov smo izjemno skromni. Delamo v majhnih podstrešnih prostorih. Zaradi premajhnega studia smo prešli na digitalno studijsko tehnologijo. Imamo torej digitalni studio na zelenem ozadju v mali sobi, ki pa na ekranu izgleda velik in prostoren, a ni realen, saj si ga stvarno ne moremo privoščiti.
Ponovno moram poudariti, da je ta mala ekipa dejansko tu po Božji dobroti. Število sodelavcev se polagoma veča, ker drugače ne zmoremo napredka. Osem ljudi je sedaj zaposlenih. Vsak se takoj vpraša, kako naj z osmimi ljudmi delaš televizijo. To je nemogoče. Čudijo se nam tudi druge katoliške televizije, da lahko delamo 24-urni program.
Res pa je, če samo eden od teh zmanjka, bi imeli težke probleme. Vsak je torej izjemno pomemben, da opravi svoje delo, in sam sem jim hvaležen, da postorijo celo tisto, kar delovna pogodba ne zajema; npr. prostore si čistimo sami itd., in vsak priskoči tam, kjer je potreben. Vsak dela skoraj vse, če je potreba.
Potrebujemo pa različne profile ljudi. Na televiziji mora biti ženska voditeljica, ki ima prijeten videz, ki zna biti prijazna. Drugi je novinar, ki je nekdaj delal na radiu, za njim računalniški tehnik, naslednji tehnik je vodja studia, ki je strokovnjak za televizijsko tehniko, potem je video tehnik, ki vodi digitalni studio. Vsi pa morajo biti dejansko univerzalci, tako da smo kar vsak za vse ali vsaj čim več različnega dela. Če eden ne more, vskoči drugi in ga nadomesti, kolikor dobro zmore. Samo tako lahko mala ekipa deluje. Seveda so tu tudi montažerji, eden hodi tudi na teren kot snemalec. Tajnica ima poleg tajniškega dela tudi, hvala Bogu, prijazen nastop in glas in srce, ko sprejema klice in deluje kot psihoterapevtka. Ljudje se najraje pogovarjajo z njo. Skuha kavico in z blago besedo poboža vsako dušo. Imamo pa seveda tudi zunanje sodelavce, prevajalce, snemalce, komentatorje, duhovnike maševalce ... In veliko plemenitih duš in rednih prostovoljnih sodelavcev, s katerimi imamo posebne pogodbe za prostovoljno delo. Tako delujemo.

Kakšna je finančna konstrukcija te podjetnosti? Gledam tele prostore in beseda skromno je preskromna, da bi z njo to primerno predstavil bralcem.
To je takole. Da, smo kot nazareška hiša. Prvič: ne škofija in ne škofovska konferenca ni z nami v vseh letih neprekinjenega 24-urnega programa nikoli imela niti enega centa stroškov in nikoli nismo prosili za denar. Hvala jim, da niso nikoli uradno nasprotovali podpori, ki jo imamo organizirano preko botrov. Seveda ne bi nasprotovali finančni in drugi podpori, ko vemo, da se denar nameni za veliko manjše projekte.
No, z denarjem mi ne znamo. Božje delo je tu spet edino pojasnilo, da smo še. Do sedaj smo bili pri izplačilu plače zaposlenim samo enkrat v zamudi. Enkrat pa smo izrecno prosili za denar pred zaključkom leta, ker se ni izšlo. In sedaj v juniju nežno posredno prosimo Boga pri sv. mašah za rešitev finančnega problema. Nikoli nimamo dodatnih 1000 evrov na računu, tako tudi sedaj ne, ko je bilo treba izplačati regres, po novi zakonodaji v celoti in takoj. Veliko malih podjetij ni imelo denarja. Izplačali smo le manjši del in popolnoma izpraznili blagajno, na nulo. S strahom pričakujemo prihodnost.
Vse krščanske, še posebej katoliške televizije, razen SAT 2000 v Italiji, se financirajo od dobrotnikov. To velja za ves svet. Tudi v ZDA, Braziliji, Franciji, tudi v Nemčiji se te televizije vzdržujejo s podporo dobrotnikov. Razlika pa je v tem, da mnoge druge televizije delujejo na področju z veliko večjim številom vernikov. Nekaj drugega je, če je zaledje 10 ali celo 30 milijonov vernikov, ali angleško govoreče svetovne televizije 2 milijardi. Pri nas imamo samo dva milijona ljudi, od tega pa je 5 % teh, ki so v nedeljo pri sv. maši, to je 50 000 ljudi, ki so potencialni darovalci. Od teh je samo 1500 botrov, redno pa darujejo samo nekateri.

Pod tem vidikom je katoliška nacionalna televizija pri nas res stvarnost, ki je po finančni plati nemogoč projekt. Pa vendar, Exodus TV živi in deluje. Omogočajo to samo dobrotniki?
Na začetku sem vložil veliko osebnega denarja. Kar nekaj let sem še vlagal iz svojega žepa, da je steklo. Počasi pa se je začel nabirati denar za tekoče delo. Tako je do danes. 100 % nas financirajo dobrotniki, občasno kdaj založim svoj denar, ki pa se mi kasneje vrne. Nekdo se mora redno žrtvovati, da takšen projekt preživi in obstane. Exodus TV nima nobenega dolga, razen do mene. TV3 je ob prenehanju skoraj pokopala koprsko škofijo, mariborsko škofijo in oškodovala še nekaj drugih. Na koncu so ostali milijoni zgube, ki jih je bilo potrebno še dolgo odplačevati.
Nova24 TV, ki je kot politična televizija zanimiva, ker edina kaže neko drugo plat resnice družbene stvarnosti, deluje z izgubo, glede na njihove objavljene podatke. Imajo različne podpore in vire financiranja, reklame itd. Mi nimamo nobenih takih podpor pa tudi ne izgub. Dejansko delujemo samo na temelju vernih, spoštovanih, plemenitih in dobrih botrov.

Kaj pa gledalci?
Dobrotniki so v glavnem gledalci, ljudje, ki so nam hvaležni. Njim je naša TV dragocena. Prihajamo v njihov dom. Radi imajo sveto mašo iz naše kapele. Prinesemo jim Gospodovo daritev na dom, v njihovo dnevno sobo. Z našim načinom jih nagovarjamo osebno, kakor da je sveta daritev samo zanje. Vemo celo za primer, ko je domači duhovnik prišel obhajat bolnika na dom, pa so rekli: Malo počakajte, smo ravnokar pri maši. In duhovnik je pač počakal do obhajila bolnika in družino. Gledalci so neizmerno hvaležni za naš program.

Moč neposredne slike direktnega nagovora je očitno velika?
Razlika med posredovanjem programa z radiem in televizijo je kot človek, ki bi ne imel vida. Radio ima sicer neko prednost, saj ga lahko poslušajo vedno in vsepovsod.

Oba medija imata sebi lastno poslanstvo.
Vendar vemo vsi, da ena slika pove več kot tisoč besed. To je moč slike. Video pa 1000 x 1000 besed. Zaradi tega je televizija za oznanjevanje še vedno prvi medij.

Spregovoriva še o tem, kako bi ta televizijski nagovor prišel tudi do Slovencev po svetu?
Tu lahko le pozivam katoliške izseljence in vse Slovence po svetu, da imajo priložnost vzpostaviti stik s Slovenijo in Cerkvijo na Slovenskem preko naše televizije. Nas lahko gledajo preko interneta na vsakem računalniku, vsakem telefonu, vsaki tablici in vsakem pametnem televizorju. V celoti, vsako oddajo, sveto mašo, prenose vatikanskih poročil, slovesnosti itd. To vas bo povezalo z domovino, slovensko in svetovno Cerkvijo.
Kdor se želi utrditi v odnosu z Bogom, ohraniti slovensko identiteto in se povezati z domovino, lahko dobi spodbudo in informacijo tudi preko naše televizije. S pomočjo televizijskega programa ostajajo živo povezani s sliko in zvokom s slovenskim jezikom in ga bodo lažje ohranjali. Krščanska televizija pa krepi človeka tudi v njegovi duhovnosti, da se ne zanemari in ne izgubi kot kristjan.
Zanimanje je tudi z naše strani. Želimo doseči čim več src za Boga, dalje s tem povečamo možnost botrstva in podpore teh, ki se ob našem programu začutijo nagovorjene in so nam zaradi tega pripravljeni priskočiti na pomoč. Darove sprejemamo samo preko transakcijskega računa, kar omogoča popolno preglednost in transparentnost, od kod prihodki in kam gredo izdatki. Z desetletnim delovanjem smo dokazali, da smo izjemno skrbno ravnali s financami in iz majhnih možnosti napravili odmeven medij. Vsaka najmanjša podpora ne bo šla v prazno, ampak v korist mnogih.

Pridružujemo se tudi na uredništvu naše revije temu stremljenju in želimo približati delovanje slovenske katoliške televizije izseljencem po Evropi in svetu. Kako vas najdemo?
Treba je najti povezavo preko interneta na stran Exodus TV in gledati program v živo. Podobno je na telefonu. Treba je torej na prenosnem računalniku, tablici ali prenosnem telefonu vzpostaviti stik na internetni strani Exodus TV in že je slika in glas na ekranu. Na sobnem televizorju lahko gledate naš program, če imate pametni televizor ali ga povežete z internetom preko tablice ali prenosnega telefona. 

Kaj bi lahko še pritegnilo rojake k sodelovanju z Exodus TV?
Kot sva že omenila, lahko rojaki posredujejo videe različnih slovesnosti in dogodkov na naš TV in jih bomo z veseljem dali v program. Lahko organizirate kakšne mesečne novice. Tako so in ste takoj s svojim življenjem in delom sredi med nami v Sloveniji. Vsekakor zanima Slovence v Sloveniji tudi življenje vas Slovencev zunaj domovine. Kaj delate, kako živite. Radovedni smo. Video posnetke bomo radi sprejeli.

Želja in nujnost je, da bi postavljali med seboj znamenja, da smo eno, en narod, edini in enotni v tem, da vemo drug za drugega in se vsakega veselimo. To ni le interes posameznikov, ampak je narodni interes, mar ne?
Vaša odgovornost za vse Slovence po svetu, g. Pucelj, lahko najde na naši televiziji novo možnost in podporo. Preko Exodus TV lahko svojo nalogo dopolnite, razširite, pridobite popolnoma novo dimenzijo in s tem približate vse tri dele slovenskega življa. Najprej po duhovnikih in najožjih sodelavcih lahko razširite vedenje o televiziji in povezavo z nami. Lepo se pokriva z vašim poslanstvom, g. Pucelj, in poslanstvom duhovnikov, odgovornih za Slovence po vsem svetu.

Proti koncu tega pogovora se mi dozdeva, da smo se premalo posvetili prav vam, osebi z imenom Zoran Kodela. Preprosto iz razloga, da ste zanimiv človek, za katerim stoji neka zgodba. In Exodus TV ne bi bilo brez vas. Smemo našim bralcem nekoliko bolj predstaviti človeka, ki je idejo o krščanski televiziji v Sloveniji postavil na noge?
Imel sem težko otroštvo in veliko notranjih ran v življenju od otroštva naprej. Po različnih poteh iskanja sem našel Sveto pismo in me je našel Kristus. Dal mi je roko, da sem se dvignil in začel graditi življenje na Njem. Ta pot je vodila skozi razne preizkušnje, vse do duhovniškega posvečenja. In od tedaj sem popolnoma prepričan, da je Jezus Kristus edini odgovor za vsakega človeka. To niso naučene besede. Veliko sem sam premišljeval, doživel, študiral religije in filozofije in ostalo je to osebno najgloblje prepričanje. Kot župnik sem bil srečen, imam rad ljudi, rad imam otroke in mislim, da so čutili mojo ljubezen. Bil sem uspešen župnik, na duhovnem področju dela kakor tudi pri gradnjah. Ogromno sem gradil in obnavljal. Ponosen in hvaležen sem za svoje župnikovanje. Kot duhovnik imam še posebej nalogo, da naredim nekaj za Boga in za ljudi. Exodus TV je kot finale mojega duhovništva. Vesel sem in hvaležen za teh deset let poslanstva. 

Spoznanje, da Bog zares vzame človeka, narekuje, da človek zares vzame Boga in njegov navdih?
Bog nam obljublja blagoslov. In ta je po Svetem pismu uspeh in zmaga, zdravje in premagani sovražniki, vidni in nevidni. To velja tudi za vas, naše rojake, Slovence po svetu. Kjerkoli ste, karkoli se vam primeri, če boste stavili na Boga, boste blagoslovljeni, boste obstali, boste uspešni, boste preživeli. Bog ni nikoli rekel, morali boste samo trpeti, povsod boste poraženi. Božja obljuba je: Jaz te bom rešil. Vse, kar je Božjega, bo obstalo in preživelo.

Hvala lepa za to osebno in lepo sporočilo.
Hvala tudi za vašo prijaznost, za vse delo izseljenskih duhovnikov, hvala za zvestobo Bogu in narodu vas Slovencev po svetu, cenimo, spoštujemo in radi vas imamo. Hvala, da ste obiskali našo televizijo.


Objave
Danes kraljuje zmeda
Pestrost je fantastična
Francoski živi kamni v slovenskem mozaiku
Neusahljivo veselje z glasbo
Ljudje pričakujejo odločno besedo
Ljudem bi rad sporočil, da jih imamo radi
Skrbi me, ker so naše gorske vasi prazne
Sodelavka bogoslovne znanosti
»V štirih urah morate oditi « - I in II del
Ne bojmo se, v Božjih rokah smo!
Dajmo za slovo še kakšno zapet
Žívi in delaj za življenje
Naši ljudje so zares veliko prestali
Človek je duh in volja, a je tudi narava
Slovensko zamejstvo in Slovenija v 4 družabnih igrah
Ne bo dovolj življenja! (2. del)
Ne bo dovolj mojega življenja! (1. del)
Dobrodošli v Novem mestu!
Brez tabujev o spolnosti, odnosih in tehnologiji
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 2. del
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 1. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 2. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 1. del
Vojna je v svojem bistvu zlo - 2. del
Vojna je v svojem bistvu zlo
Pogovor z dr. Markom Kremžarjem
Pod šotorom prijateljstva
Povzetek ključnih poudarkov pogovora v Bruslju na predvečer predsedovanja Slovenije EU
Močnejši smo, če se imamo radi
Pogovor s Cilko Žagar
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 1.del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 2. del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Ni vse racionalno, čutiš pač!
Pogovor s Sašo Veronikom
Celovec napiši
Pogovor z dr. Heleno Jaklitsch
Stopati po lastni zgodovini
Pogovor z Markom Vombergarjem
Prišlo je do notranjega razkola 1. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Prišlo je do notranjega razkola 2. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Korošica
Pogovor z Jožico Tomšič
Najhuje je, da smo ostali brez inteligence
Pogovor z Marijano Sukič
Včasih je treba preko meje, da srečaš Slovenijo
Pogovori na romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah
Življenska tragičnost me je vseskozi obvezovala
Pogovor s prof. Francetom Pibernikom
Benedikt XVI.
Ob knjigi Življenjepis spod peresa Petra Sewalda.
Ujeli smo zadnji vlak
Pogovor z voditelji in sodelavci slovenskega družinskega dneva v Bruslju
Edinost v različnosti
Pogovor z dr. Lukasom Schreiberjem
Tone Kralj - upornik s čopičem
Pogovor z Vereno Koršič Zorn
Ne le finančnih, tudi vrednostne, človeške temelje potrebujemo
Pogovor z dr. Janezom Juhantom
Slovenci smo veljali za lojalne in pogumne vojake
Pogovor z Renatom Podbersičem
Z veseljem tam, kamor te postavlja Bog
Pogovor z Ralfom Prausmüllerjem
Novo okolje, novi izzivi
Pogovor z Mojco Filipič Strle
Tudi z iskrico tu, z iglico tam se gradi
Pogovor z Matjažem Merljakom
Exodus TV
Pogovor z Zoranom Kodelo
Apatija krni samozavest in delavnost
Pogovor z Neli in Karmen Zidar Kos
Bodimo ponosni, da izhajamo iz raja pod Triglavom
Pogovor z Ivanko Koletnik
Duhovniški oktet Oremus
Med civilizacijo in barbarstvom
Pogovor s prof. Justinom Stanovnikom
Preprosto biti to, kar si
Pogovor z dr. Natašo Gliha KOmac
V tragedijo ovit čudež
Pogovor s Heleno Janežič
Človek v stiski se loti vsega
Pogovor s prof. Vinkom Lipovcem
Tudi Slovenija je odgovorna za našo prihodnost!
Pogovor z Mariano Poznič, tajnico Zedinjene Slovenije in urednico Svobodne Slovenije
Slovenija je prva domovina
Pogovor z Jožico Curk
Brez Evrope bi bila Slovenija brez opore za obstoj
Pogovor z nadškofom dr. Ivanom Jurkovičem, stalnim opazovalcem Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi
Nič ni dano samo od sebe
Pogovor s Petrom Kuharjem
Iz Slovenije z upanjem
Pogovor z Marie Louise Bemelmans-Videc
Božja misel je večja
Pogovor z Reinhardom Marxom
Bogokletna normalnost
Pogovor z Eriko Jazbar
Tinjski dom povezuje rojake doma in po svetu
Pogovor z Jožetom Kopeinigom
Domače besede in kulture, ki je zagotovo slovenska, ne smemo izgubiti!
Pogovor z Damijanom Malnarjem
Radost ljubezni
Spodbuda za družino, župnijo in partnerstvo
Udbovci so naravnost okuženi z virusom dezinformiranja
Pogovor z mag. Igorjem Omerzo
Čudoviti svet, poln zelenja in tišine
Pogovor s prof. Viljemom Černom
Kdor svoje domovine nima rad, nima ničesar in nikogar rad
Pogovor z akademikom prof. dr. Kajetanom Gantarjem
Operando! Bog deluje, Bog je tu!
Pogovor z Nacetom in Silvo Volčič
Ne poslušajte mene, temveč pesmi
Pogovor z Bogdano Herman
Slovenci v Kanadi
Pogovor z Romanom Travarjem CM
So razlike, seveda, a naš jezik je slovenski!
Pogovor s Sandrom Quaglio
Na koncu bomo imeli popisano pravo naravo slovenske ekonomske zgodovine od leta 1945 do 2016
Pogovor z mag. Radom Pezdirjem
Identiteta brez jezika? Težko.
Pogovor z dr. Damjano Kern
Pastoralni obisk papeža Frančiška na Švedskem
Na Našo luč sem zelo ponosen
Pogovor z dr. Janezom Zdešarjem
O pokojnem Dioniziju Matevčiču, rektorju višarskega svetišča
Pogovor z dr. Petrom Lahom
Slovenec po božji podobi
Pogovor s Silvestrom Gaberščkom
Ne morete si predstavljati, kakšno je bilo nasprotovanje plebiscitu
Pogovor z Ivanom Omanom
Splav in vsa kultura smrti temelji na lažeh
Pogovor z Valentino Pikelj
Usmiljenje in izkušnja dela z zaporniki v Sloveniji
Pogovor z Robertom Friškovcem
Ves svet naj bo oder slovenstva
Pogovor z mag. Dejanom Valentinčičem
A jaz bi umrl, če bi moral s svojim otrokom govoriti v tujem jeziku
Pogovor z Jurijem Paljkom
Brez zamejcev in izseljencev ostane domovina invalidna
Pogovor z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom
In Memoriam
Število všečkarjev tu nima teže
Pogovor z mons. Janezom Pucljem
Moje mesto je v krajih, kjer sem bil rojen
Pogovor z dekanom in kulturnikom Jankom Krištofom
Seveda, slovensko
Pogovor z gospo Mirello Merkù
Sem italijanski državljan, vendar tudi Slovenec in Furlan
Pogovor s časnikarjem Lucianom Listrom
Kam pa pridemo, če bi bili vsi tiho?!
Pogovor z mag. Heleno Jaklitsch
Razbijanje tabujev o povojnih beguncih
Pogovor z Majdo in Alojzem Starmanom
Kultura utemeljuje identiteto
Pogovor z Ljobo Jenče
Slovenija, ostani naša!
Predavanje prof. Tomaža Pavšiča
Intervju z dr. Angeliko Mlinar
O družbeni odgovornosti
Pogovor z dr. Robertom Petkovškom
Predan Bogu in rojakom
Duhovnik Jože Božnar
Navadno pa vseeno poskusim z »nasvidenjem«
Pogovor z akademikom prof. dr. Jožetom Trontljem
Huje, kot biti nesvoboden in se tega zavedati, je misliti, da si svoboden, ko v resnici nisi
Pogovor s prof. dr. Andrejem Finkom
Ponosen na lastne solze
Pogovor z Emilom Zonto
Bogastvo medsebojnega sožitja in skupne volje
Pogovor z Jeleno Malnar
Matica, zamejstvo in izseljenstvo: Tri »Evropske Slovenije«
Višarci v Porabju
Zapoved molka
Pogovor z mag. Jurijem Emeršičem
Domača pesem skrajša razdalje
Pogovor z Marcosom Finkom
Slovenstvo, krščanstvo, demokracija – včeraj, danes, jutri
Predavanje prof. Tomaža Simčiča
»Iz najgloblje globočine korenina sreba soke«
Pogovor z dr. Brankom Zorn in Vereno Koršič Zorn
Luka ali Lucas?
Pogovor z Lukom Somozo Ostercem
Niti minuto mi ni bilo žal, da sem izbral poklic duhovnika
Pogovor z dr. Juretom Rodetom
Dragocen način zavarovanja izseljencev
Pogovor s prof. dr. Andrejem Vovkom
Na vse načine nas skušajo zatreti
Pogovor z Jankom Krištofom