Rafaelova družba
Domov > Objave
Četrtek, 18 Julij 2024

Objavljeno: 20.05.2022

Dobrodošli v Novem mestu!

Pogovor z mag. Gregorjem Macedonijem, županom Mestne občine Novo mesto. Z županom se je pogovarjala Anamarija Rajk. 

 

Dragi Slovenke in Slovenci, 

 

2. julija vas vabimo v Novo mesto na tradicionalno (že 11.) srečanje Slovencev iz domovine, zamejstva in sveta Dobrodošli doma. Srečanje poteka pod pokroviteljstvom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, letošnji osrednji organizator pa je Rafaelova družba.

 

Celotno dogajanje se bo začelo že v četrtek, 30. junija, z Vseslovenskim srečanjem v Državnem zboru in s koncertom v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice, nadaljevalo v petek z razstavami, okroglo mizo in predavanjem, osrednji dogodek pa bo sobotno srečanje na pravkar prenovljenem Glavnem trgu v Novem mestu. Po dobrodošlici Mestne godbe Novo mesto bosta goste nagovorila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in župan Novega mesta mag. Gregor Macedoni, nato pa se bodo predstavili različni posamezniki in skupine iz zamejstva in izseljenstva. Večer se bo zaključil s koncertom Prifarskih muzikantov, ves dan pa bo za vaše brbončice skrbela Karavana okusov. 

 

Mestna občina Novo mesto je v zadnjih letih postala ena najuspešnejših. Kaj botruje njenemu preboju in o načrtih za prihodnost smo spregovorili z županom Gregorjem Macedonijem. 

 

 

 

Spoštovani g. župan Gregor Macedoni, 

tu v Novem mestu ste rojeni, tu ste obiskovali osnovno in srednjo šolo. Kako je bilo odraščati v Novem mestu? 

Spomini na odraščanje so res lepi, saj sem se v Novem mestu v družbi mojih vrstnikov in prijateljev počutil res doma. Veliko je bilo  priložnosti za druženje, vključevanja v različne športne, kulturne in ostale družbene aktivnosti. Zagotovo so še kako lepi spomni na aktivnosti ob reki Krki, prve koše na košarkarskem igrišču, raziskovanja skritih delov mesta in okolice s kolesom, novih znanj na OŠ Center in gimnaziji. Novo mesto že leta velja za mesto razvoja, priložnosti, navsezadnje mesto utiranja novih in drznih poti in to sem kasneje v študentskih letih prepoznal in nadgradil z udejstvovanjem in ustanovitvijo Društva novomeških študentov. Res lepe izkušnje in spomini na malo drugačne čase, ko smo z mladostno zagnanostjo, tudi uporništvom, predvsem pa z družbeno in politično angažiranostjo, utirali nove poti,  premagovali ovire in soustvarjali uspešne zgodbe našega mesta.  Vesel sem, da so te izkušnje tudi tiste, ki danes krojijo del moje osebne in službene poti. 

 

Župan občine Novo mesto ste že drugi mandat. Na katere projekte ste najbolj ponosni? 

Delo v zadnjih dveh mandatih je našo občino postavilo med razvojno najbolj prodorne. Izvedenih in v teku je več sto investicijskih projektov, nadgrajujemo kakovost bivanjskega prostora s kakovostno vodooskrbo, s sistemi odvajanja in čiščenja voda, naredili smo nov korak v uresničevanju zastavljenih ciljev v občinski stanovanjski politiki, saj bo v naslednjih letih skupno na voljo 600 novih stanovanj, ki bodo namenjena mladim, družinam in predvsem z novimi oskrbovanimi stanovanju tudi starejšim. Manjkajočo vrzel v novomeški in regijski športni infrastrukturi bo dopolnila izgradnja pokritega bazena, ki bo del Olimpijskega centra Novo mesto v Češči vasi. Med vidnejšimi projekti je prenovljen Glavni trg, ki je izvrsten primer novega javnega prostora in je v celoti namenjen ljudem, tako programsko kot tudi v smislu trajnostne mobilnosti. Nadaljujemo z gradnjo obstoječe mreže kolesarskih povezav znotraj občine, ki jo bosta dopolnili novi brvi v Irči vas in v Kandiji, prav tako pa z gradnjo večnamenskih in kolesarskih povezav širimo regionalne povezave s sosednjimi občinami. Da bomo ostali in postali še bolj kakovostno bivalno okolje, smo se lotili tudi strateškega pristopa k dolgoživi družbi, razvijamo sistem lokalne blaginje, vsem dostopnega pametnega mesta, ki se uresničuje s sistemom Sitium, obiskovalce od blizu in daleč pa z nadgradnjo turistične ponudbe navdušujemo z gostoljubnostjo Odprtih zidanic, Novomeško tržnico in drugimi vsebinsko bogatimi dogodki. Vsi omenjeni projekti prispevajo pomembne premike k še boljši kakovosti bivanja ljudi. Lahko rečem, da kot najbolj razvita občina v Sloveniji med mestnimi občinami, ta hip zagotovo stopamo v pravo smer. 

 

V kateri smeri vidite razvoj novomeške občine v prihodnosti?

Številni projekti, ki so že uresničeni oziroma so v uresničevanju, pomenijo, da smo listo izpostavljenih nujnih projektov v veliki meri izčrpali, vendar izzivov ne bo nikoli zmanjkalo. Še najbolj izpostavljena nujna in pomembna projekta, kjer na žalost občina ni v prvi vrsti pri njihovi realizaciji, se nanašata na novomeški promet – gre za izgradnjo obeh novomeških obvoznic – vzhodne in zahodne. Menim, da je čas tudi za strateške razmisleke in premike v naši občini. Že sedaj vidimo, da model gospodarskih družb, ki je bil zastavljen pred 60, 70 leti danes ni več tako trden in zato je naša naloga, da iščemo nove izzive, kot so novomeška javna univerza, razvoj raziskovalne dejavnosti in ne nazadnje, pripravo vseh temeljev za arheološki železnodobni doživljajski park, kot osrednjo rdečo nit našega turističnega razvoja.

 

S čim po vašem mnenju novomeška občina posebej bogati slovenski prostor?

Zagotovo s svojo bogato zgodovinsko, arheološko, kulturno in športno zakladnico. Seveda tudi z uspešnim in razvitim gospodarstvom. Novo mesto je tudi valilnica izjemnih talentov, ki delujejo na področjih režije, fotografije, plesa, glasbe, športa, literature in gledališča. 

 

Tudi iz vaših krajev se je izselilo veliko ljudi. Ali gojite stike s Slovenci po svetu vi osebno ali pa na ravni občine?

Že kar nekaj znanih Novomeščanov je že pustilo pečat v svetu. Nekateri ostajajo v tujini, mnogi pa se z veseljem vrnejo, kar me še posebej veseli. V zadnjih letih smo večkrat sodelovali z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu ter se trudimo Novo mesto približati vsem Slovencem, ki so doma in v tujini.

 

2. julija bo Novo mesto gostilo osrednjo prireditev Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, kjer se srečajo Slovenci iz vseh treh Slovenij matične, zamejske in izseljenske. Kaj to pomeni za vašo občino?

Veseli me, da lahko gostimo eno največjih prireditev te vrste, ki zahteva organizacijsko dovršenost, zato vse pohvale organizatorjem, ki boste poskrbeli za izvedbo. Prepričan sem, da vas novomeški utrip na prenovljenem Glavnem trgu ne bo razočaral. Novo mesto je mesto prijaznih, odprtih ljudi, mesto, ki od nekdaj povezuje, gostoljubno in s srčno toplino sprejme medse vsakogar, ki ga obišče. Zato se veselim te lepe prireditve, še posebno, ker naše sorojake privabi nazaj v krog družine, prijateljev, navsezadnje doma. Dom je le nekaj, kar vsak od nas goji v sebi kot prostor varnosti, sprejetosti in topline. Ponosen sem, da bo zato prav Novo mesto za zamejce in Slovence po svetu, ki se udeležijo tega dogodka, za nekaj časa dom v vsej svoji razsežnosti. Dobrodošli!

 

Objave
Danes kraljuje zmeda
Pestrost je fantastična
Francoski živi kamni v slovenskem mozaiku
Neusahljivo veselje z glasbo
Ljudje pričakujejo odločno besedo
Ljudem bi rad sporočil, da jih imamo radi
Skrbi me, ker so naše gorske vasi prazne
Sodelavka bogoslovne znanosti
»V štirih urah morate oditi « - I in II del
Ne bojmo se, v Božjih rokah smo!
Dajmo za slovo še kakšno zapet
Žívi in delaj za življenje
Naši ljudje so zares veliko prestali
Človek je duh in volja, a je tudi narava
Slovensko zamejstvo in Slovenija v 4 družabnih igrah
Ne bo dovolj življenja! (2. del)
Ne bo dovolj mojega življenja! (1. del)
Dobrodošli v Novem mestu!
Brez tabujev o spolnosti, odnosih in tehnologiji
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 2. del
Prijateljstva, ki soboto za soboto postajajo močnejša - 1. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 2. del
Počutim se kot podaljšana roka Slovencev - 1. del
Vojna je v svojem bistvu zlo - 2. del
Vojna je v svojem bistvu zlo
Pogovor z dr. Markom Kremžarjem
Pod šotorom prijateljstva
Povzetek ključnih poudarkov pogovora v Bruslju na predvečer predsedovanja Slovenije EU
Močnejši smo, če se imamo radi
Pogovor s Cilko Žagar
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 1.del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Slovenski razkol ali kako do slovenske sloge - 2. del
Pogovor z dr. Jožetom Možino
Ni vse racionalno, čutiš pač!
Pogovor s Sašo Veronikom
Celovec napiši
Pogovor z dr. Heleno Jaklitsch
Stopati po lastni zgodovini
Pogovor z Markom Vombergarjem
Prišlo je do notranjega razkola 1. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Prišlo je do notranjega razkola 2. del
Pogovor z dr. Andrejem Mihevcem
Korošica
Pogovor z Jožico Tomšič
Najhuje je, da smo ostali brez inteligence
Pogovor z Marijano Sukič
Včasih je treba preko meje, da srečaš Slovenijo
Pogovori na romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah
Življenska tragičnost me je vseskozi obvezovala
Pogovor s prof. Francetom Pibernikom
Benedikt XVI.
Ob knjigi Življenjepis spod peresa Petra Sewalda.
Ujeli smo zadnji vlak
Pogovor z voditelji in sodelavci slovenskega družinskega dneva v Bruslju
Edinost v različnosti
Pogovor z dr. Lukasom Schreiberjem
Tone Kralj - upornik s čopičem
Pogovor z Vereno Koršič Zorn
Ne le finančnih, tudi vrednostne, človeške temelje potrebujemo
Pogovor z dr. Janezom Juhantom
Slovenci smo veljali za lojalne in pogumne vojake
Pogovor z Renatom Podbersičem
Z veseljem tam, kamor te postavlja Bog
Pogovor z Ralfom Prausmüllerjem
Novo okolje, novi izzivi
Pogovor z Mojco Filipič Strle
Tudi z iskrico tu, z iglico tam se gradi
Pogovor z Matjažem Merljakom
Exodus TV
Pogovor z Zoranom Kodelo
Apatija krni samozavest in delavnost
Pogovor z Neli in Karmen Zidar Kos
Bodimo ponosni, da izhajamo iz raja pod Triglavom
Pogovor z Ivanko Koletnik
Duhovniški oktet Oremus
Med civilizacijo in barbarstvom
Pogovor s prof. Justinom Stanovnikom
Preprosto biti to, kar si
Pogovor z dr. Natašo Gliha KOmac
V tragedijo ovit čudež
Pogovor s Heleno Janežič
Človek v stiski se loti vsega
Pogovor s prof. Vinkom Lipovcem
Tudi Slovenija je odgovorna za našo prihodnost!
Pogovor z Mariano Poznič, tajnico Zedinjene Slovenije in urednico Svobodne Slovenije
Slovenija je prva domovina
Pogovor z Jožico Curk
Brez Evrope bi bila Slovenija brez opore za obstoj
Pogovor z nadškofom dr. Ivanom Jurkovičem, stalnim opazovalcem Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi
Nič ni dano samo od sebe
Pogovor s Petrom Kuharjem
Iz Slovenije z upanjem
Pogovor z Marie Louise Bemelmans-Videc
Božja misel je večja
Pogovor z Reinhardom Marxom
Bogokletna normalnost
Pogovor z Eriko Jazbar
Tinjski dom povezuje rojake doma in po svetu
Pogovor z Jožetom Kopeinigom
Domače besede in kulture, ki je zagotovo slovenska, ne smemo izgubiti!
Pogovor z Damijanom Malnarjem
Radost ljubezni
Spodbuda za družino, župnijo in partnerstvo
Udbovci so naravnost okuženi z virusom dezinformiranja
Pogovor z mag. Igorjem Omerzo
Čudoviti svet, poln zelenja in tišine
Pogovor s prof. Viljemom Černom
Kdor svoje domovine nima rad, nima ničesar in nikogar rad
Pogovor z akademikom prof. dr. Kajetanom Gantarjem
Operando! Bog deluje, Bog je tu!
Pogovor z Nacetom in Silvo Volčič
Ne poslušajte mene, temveč pesmi
Pogovor z Bogdano Herman
Slovenci v Kanadi
Pogovor z Romanom Travarjem CM
So razlike, seveda, a naš jezik je slovenski!
Pogovor s Sandrom Quaglio
Na koncu bomo imeli popisano pravo naravo slovenske ekonomske zgodovine od leta 1945 do 2016
Pogovor z mag. Radom Pezdirjem
Identiteta brez jezika? Težko.
Pogovor z dr. Damjano Kern
Pastoralni obisk papeža Frančiška na Švedskem
Na Našo luč sem zelo ponosen
Pogovor z dr. Janezom Zdešarjem
O pokojnem Dioniziju Matevčiču, rektorju višarskega svetišča
Pogovor z dr. Petrom Lahom
Slovenec po božji podobi
Pogovor s Silvestrom Gaberščkom
Ne morete si predstavljati, kakšno je bilo nasprotovanje plebiscitu
Pogovor z Ivanom Omanom
Splav in vsa kultura smrti temelji na lažeh
Pogovor z Valentino Pikelj
Usmiljenje in izkušnja dela z zaporniki v Sloveniji
Pogovor z Robertom Friškovcem
Ves svet naj bo oder slovenstva
Pogovor z mag. Dejanom Valentinčičem
A jaz bi umrl, če bi moral s svojim otrokom govoriti v tujem jeziku
Pogovor z Jurijem Paljkom
Brez zamejcev in izseljencev ostane domovina invalidna
Pogovor z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom
In Memoriam
Število všečkarjev tu nima teže
Pogovor z mons. Janezom Pucljem
Moje mesto je v krajih, kjer sem bil rojen
Pogovor z dekanom in kulturnikom Jankom Krištofom
Seveda, slovensko
Pogovor z gospo Mirello Merkù
Sem italijanski državljan, vendar tudi Slovenec in Furlan
Pogovor s časnikarjem Lucianom Listrom
Kam pa pridemo, če bi bili vsi tiho?!
Pogovor z mag. Heleno Jaklitsch
Razbijanje tabujev o povojnih beguncih
Pogovor z Majdo in Alojzem Starmanom
Kultura utemeljuje identiteto
Pogovor z Ljobo Jenče
Slovenija, ostani naša!
Predavanje prof. Tomaža Pavšiča
Intervju z dr. Angeliko Mlinar
O družbeni odgovornosti
Pogovor z dr. Robertom Petkovškom
Predan Bogu in rojakom
Duhovnik Jože Božnar
Navadno pa vseeno poskusim z »nasvidenjem«
Pogovor z akademikom prof. dr. Jožetom Trontljem
Huje, kot biti nesvoboden in se tega zavedati, je misliti, da si svoboden, ko v resnici nisi
Pogovor s prof. dr. Andrejem Finkom
Ponosen na lastne solze
Pogovor z Emilom Zonto
Bogastvo medsebojnega sožitja in skupne volje
Pogovor z Jeleno Malnar
Matica, zamejstvo in izseljenstvo: Tri »Evropske Slovenije«
Višarci v Porabju
Zapoved molka
Pogovor z mag. Jurijem Emeršičem
Domača pesem skrajša razdalje
Pogovor z Marcosom Finkom
Slovenstvo, krščanstvo, demokracija – včeraj, danes, jutri
Predavanje prof. Tomaža Simčiča
»Iz najgloblje globočine korenina sreba soke«
Pogovor z dr. Brankom Zorn in Vereno Koršič Zorn
Luka ali Lucas?
Pogovor z Lukom Somozo Ostercem
Niti minuto mi ni bilo žal, da sem izbral poklic duhovnika
Pogovor z dr. Juretom Rodetom
Dragocen način zavarovanja izseljencev
Pogovor s prof. dr. Andrejem Vovkom
Na vse načine nas skušajo zatreti
Pogovor z Jankom Krištofom